По какви критерии шефката на Софийския апелативен съд избира кого

...
По какви критерии шефката на Софийския апелативен съд избира кого
Коментари Харесай

Деветима решиха Даниела Дончева да ръководи още 5 г. Софийския апелативен съд

По какви критерии шефката на Софийския апелативен съд избира кого да изтегли посредством командировка, има ли неприятни поправки в Съдебната палата, за какво няма зам.-председател към този момент 2 и половина години, и най-много припомняне на едно общо заседание в дух - „ знам какво направи предишното лято “.

Това бяха главните жалони в чуването на Даниела Дончева, която действително от 6 години ръководи най-важния апелативен съд в страната – САС. Интригата там естествено е голяма, защото след възможното закриване на специнституциите още веднъж съдът ще е апелация на „ високата корупция “, проведените незаконни групи, делата против хора с имунитет, магистрати и прочие

След един мандат от 5 години и година като изпълняващ длъжността, през днешния ден Даниела Дончева застана пред Висш съдебен съвет като (комай авансово предизвестен) единствен претендент за нови 5 година отпред на основния съд.

Цялото монолитно болшинство, което всекидневно взима решенията в Съдийската гилдия, бе „ на крайник “, от съвещанието отсъстваше ръководителят на Върховен касационен съд Галина Захарова. Това направи участниците 11 (при състояние, че съветът е непопълнен). И защото не беше мъчно да се планува, че Атанаска Дишева и Олга Керелска ще са срещу, по този начин оставаха 9 души, при нужни 8, с цел да бъде определен претендентът.

Получи се сериозна вербална борба, като задаването на въпроси лиши от 9:30 съвсем до 13:15 ч. После кадровиците даже отхвърлиха обедна отмора, изпокараха се в границите на още един час диспути и в последна сметка я изгласуваха към 14:15 ч.
Малко предистория
Дончева е, меко казано, забавен административен началник. Името ѝ като ръководител бе забъркано в сериозен скандал, когато персонално извади арбитър Милен Василев от един състав, прати го в различен състав и встъпи самата тя като член на тричленния съдийски състав по дело, известно като „ делото за 102 млн. “. Което пък е директно обвързвано с ползите към КТБ. За да стане тази гимнастика, Дончева даже се самопреназначи от Гражданско в Търговско поделение.

Дончева заведе след това и гражданско дело за клюка против въпросния арбитър Милен Василев, което катастрофира без резултат.

Макар че инспекторатът се произнесе тогава, че има нарушавания по отношение на аферата, и макар предлагането на Лозан Панов – тогава ръководител на Върховен касационен съд, да се образува дисциплинарно произвеждане против Дончева, предлагането престоя в колегията на Висш съдебен съвет, докато… отминалостта изтече.

В последните седмици уеб сайтът описа с изключение на за упоменатите еквилибристики, и за обстоятелството, че една трета от съдиите в САС са командировани. Там е ясно – ръководителят може да те „ извади “ с една своя заповед от всеки не толкоз влиятелен съд и да те командирова в САС. А когато желае, може да те разкомандирова...

Преобладаващата причина, посочена в заповедите за командироване на Дончева е свободна щатна служба, като се показва, че командироването на съдиите е до осъществяване на конкурс и назначение на титуляр на мястото.

В съда действат и сформира единствено от командировани съдии, както и такива с преобладаващи командировки (двама от трима). Днес самата Дончева призна, че, да - такива сформира има. Но не знае по какъв начин да реши другояче казуса с натоварването.

Правният уебсайт разкрива още забавната история на съдията Димитър Мирчев, който през 2012 година печели конкурс за в началото назначение и влиза в правосъдната система като магистрат в Окръжен съд – Враца. Встъпва в служба публично през юли 2012 година А през ноември 2013 година – малко повече от година, откогато правораздава, арбитър Мирчев към този момент е командирован в САС със заповед на тогавашния ръководител на съда. Оттогава до през днешния ден арбитър Димитър Мирчев работи в Гражданската гилдия на най-големия апелативен съд в страната, който преглежда като въззивна инстанция делата на окръжните съдилища от София, София-област, Благоевград, Перник, Кюстендил, Видин, Враца и Монтана.

В Закона за правосъдната власт (ЗСВ) и по-точно член 107 се споделя, че ръководителят на апелативния съд може да командирова арбитър от областен съд със подобаващ сан. Това значи, че с цел да бъде командирован в апелативен съд съдията би трябвало да има сан на арбитър от апелативен съд. Изискването категорично е записано и във вътрешните правила на САС за командироването, написа " Съдебни репортажи ".

Едва през 2017 година обаче арбитър Мирчев придобива сан „ арбитър в апелативен съд “, откакто печели конкурс за повишение и пренасяне в Търговската гилдия на Софийския градски съд (СГС). На процедура близо 4 година Мирчев е командирован в САС без да има сан за това.

Но чудесата не стопират дотук...

Непосредствено откакто арбитър Мирчев печели състезанието за магистрат в един от най-натоварените окръжни съдилища – Софийски градски съд, ръководителят на САС го разкомандирова, с цел да встъпи в служба в съда, в който е определен. Само седмица по-късно арбитър Даниела Дончева още веднъж го командирова в горната инстанция.

Също съгласно „ Съдебни репортажи “ в САС работят наказателните съдии Калинка Георгиева и Емилия Колева (командировани от Софийския градски съд през 2012 г.). В Гражданската гилдия на САС е Нина Стойчева (СГС), която работи като командирована от 2014 година С дребни изключения всички командировани съдии, които работят там са командировани в мандата и със заповед на арбитър Дончева, а командировките на останалите са продължени с нейни заповеди.

Днес самата Дончева не можа да си спомни от кой момент е най-отдавнашната командировка, само че съгласно нея била от 2015 година А що се отнася до известния " случай с нарушаването на закона " (явно имайки поради Димитър Мирчев) – в действителност било е осъществено такова, само че във времето преди тя да е ръководител.
Събрания, позиви, командировки...
След като един път се разболя и това отсрочи явяването ѝ пред Съдийска гилдия на Висш съдебен съвет, през днешния ден Дончева понесе хвалби от предстоящото болшинство и удари единствено от Атанаска Дишева и Олга Керелска.

Най-вече двете застъпваха тезата, че тя се явява в нарушаване на процедурните правила, защото не се е провело постоянно общо заседание на съда, което - по закон - да я изслуша като претендент за началник. Въпросното общо заседание, което би трябвало да въплъщава " съдийското самоуправление ", се организира на 14 юли м. година, като в точка 7 от дневния ред даже не е посочена поименно кандидатурата на шефката, а единствено законовото съображение. Дончева пък е дефинитивно утвърдена и позволена до състезанието чак през 2022-а.

Двете " инакомислещи " от Висш съдебен съвет се сблъскаха с обичайния " пестник " на пратениците на сякаш разнообразни политически сили от парламентарната квота във Висш съдебен съвет.

Дончева бе предпазена първо от Драгомир Кодяжиков (един от двамата души на Българска социалистическа партия в Съдийската колегия), който даже се беше подготвил със информация - че и обратно в годините е имало такива изключения: когато кандидат-шеф е изслушан от общо заседание, още преди де юре да стане претендент.

Той изреди окръжните съдилища в Смолян, Враца, Силистра и Стара Загора (в последния случай да вземем за пример претендентът за ръководител е изслушан…. 364 дни преди да бъде определен от Висш съдебен съвет, б.а.). Така или другояче образците се оказаха не 4, а 3, само че това е маловажно...

Даниела Марчева (вторият делегат на Българска социалистическа партия в Съвета) сподели, че в закона написа единствено, че „ общото заседание изслушва претендентите “ и не споделя по кое време. Тя назова думите на Дишева „ лишено от съображение и логичност пояснение на закона “.

А Вероника Имова (ГЕРБ) подсети, че качеството претендент се придобива сега, в който е подал документи за даден конкурс. Не е нужно да е позволен.

За да е малко по-забавно – откакто Кояджиков енергично отбрани кандидатката и практиката да се изслушват шефове, преди да се знае дали въобще ще ги позволен, основано на 3 образеца, Олга Керелска изиска да се пита администрацията какъв брой общо назначения на началник е провел този състав на Висш съдебен съвет (той е към края на мандата си, б.р.). Мнозинството я неодобрява и гласоподава да не се прави такава справка… Но тя ревизира сама и сподели, че са провели към 110 процедури по желание на шефове. И има единствено 3 изключения.

Противниците на назначението обявиха още, че няма нито един въпрос, заложен от съдии на въпросното квази общо заседание и че то е извършено на 14 юли – през лятната отпуска на голям брой от съдиите. Това дава “представа за общата картина какво е представлявало това общо заседание “, заключи Дишева.

Кадровиците са скараха даже към числата - на половина празен или на половина цялостен е бил съдът в оня миг.

Чолаков упрекна Керелска и Дишева, че манипулират – тъй като от самото начало споделяха, че участниците в събранието са 34, а в САС работят 70 съдии. Толкова обаче са щатовете на книга. А действително работели 51 с право на глас (командированите не гласоподават, б.а.)

Така той заключи, че събранието, което е одобрило Даниела Дончева, е събрало повече от две трети от съдиите.

Именно на въпросното чуване – което пък изобщо не е включвало въпроси от съдиите, арбитър Милен Василев предлага точката да отпадне, защото изслушват претендент за ръководител, който въобще още не е позволен в процедурата. И показва, че към оня миг атестацията на Дончева към момента не е направена от Комисията по атестирането и състезанията (КАК) на Съдийската гилдия.

Явно обаче време няма – намесват се съдии, че не пречи чуването на претендента за ръководител да се случи преди да е позволен.

Накратко през днешния ден се завъртя цифрата - че даже от 51 съдии, на събранието са били 34. От тях 10 се сплотяват към предлагането да не се гледа кандидатурата и си излизат… Така, по думите на Олга Керелска, са останали едни 24 съдии – които естествено са удовлетворени от мандата и ръководството на Дончева.

Боян Магдалинчев (също ГЕРБ) през днешния ден сподели, че не е правилно изказванието, че е нямало изявления на общото заседание предишното лято – изреди куп имена на съдии, които са взели отношение. И то одобрително. Всъщност съгласно другия лагер във Висш съдебен съвет е имало единствено мнения, нямало е нито един въпрос – изключително след напускането на недоволните 10.

Така или другояче въпросното общо заседание финишира даже без гласоподаване - за или срещу кандидатурата на новата остаряла шефка. Но официално законното условие да има заседание е спазено.

Днес часове се обсъждаше прословутото влизане на Дончева в делото " за 102-та милиона ", което касае главния очевидец на прокуратурата по КТБ - Бисер Лазов.

Тя отговори, че по този начин се паднало и желала да разтовари натовареното Търговско поделение, а пък в Гражданското била " 22-рият арбитър ", който нямал и състав. Изобщо не знаела какъв е предметът на делото и кой арбитър праща другаде (по принцип двете отделения в САС са свръхнатоварени, за разлика от Наказателното, б.а.)

Въпрос й бе подложен от Атанаска Дишева – по кое време общо заседание я е разпределило персонално нея от Гражданско да се трансферира в Търговско поделение.

„ Моето мнение е, че административният началник не се разпределя в отделения - той може да правораздава във всички отделения в съда “, отговори Дончева.

На това Дишева скочи:

" Ако твърдите, че може да влезете когато намерите за належащо, във всеки един миг във всяко поделение - по какъв начин ще влезете да вземем за пример в едно наказателно дело. "

А пък Дончева йѝотговори, че „ не й е хрумвало да взе участие в наказателно произвеждане “. Но сподели че в предишното е подписвала СРС без да я е разпределял някой.

" Не, не считам, че безсистемно мога да влизам в което поделение си желая ", сподели тя.

Обсъждаше се и невижданият " апел ", който след случая изолираният от делото арбитър Милен Василев разлепи из САС - и който благозвучно през целия ден през днешния ден бе именуван „ обява на стената “. Дишева обърна внимание, че Даниела Дончева по този начин и не е излязла с обществено изказване по-късно – какво е направила, за какво го е направила и прочие

Самата правосъдна шефка и претендент за нов мандат призна, че в САС има един състав с 3-ма командировани съдии. А в Търговска гилдия са командировани 10 съдии и от 21 по щат едвам седем са титуляри.

Но изложи и своите причини - от въпросните 51 действително настоящи титуляри в съда ѝ, има 12 командировани във Върховен касационен съд и един в Комисия по атестиране и състезания на Висш съдебен съвет. Т. е. - правораздават тридесет и няколко магистрати в трите колегии. Отделно, Наказателна гилдия не дава единодушие техни щатни бройки да бъдат преразпределяни към Гражданска и Търговска.

" Аз не виждам по какъв начин бихме могли да се оправим, в случай че на мястото на съдиите – било то вакантна численост или командирован на място във Върховен касационен съд, не бяхме командирвали съдии. Няма възбрана в закона да заседават командировани съдии ", отбрани се шефката.

Като уточни, че когато в някой областен съд - в това число в Софийски градски съд, има едночленен състав и той е от един командирован арбитър, в никакъв случай не се е поставял въпросът дали това е легален състав.

Тя сподели:

„ Ако това въздейства на независимостта на съдиите, те биха могли да се оплачат, в случай че усещат своята самостоятелност застрашена. “

Не стана ясно – кой тъкмо да се оплаче, в случай че въпросът е: ти си командирован със заповед на шефа и към този момент 10 години вместо примерно във Враца правораздаваш в една от най-важните търговски колегии в страната.

Всичко казано дотук докара болшинството по-скоро да упреква двете опозиционерки - Дишева и Керелска, че са демагози, че демонстрират нееднакъв метод, не почитат " съдийското самоуправление " и прочие, и прочие

Казаха се няколко позитивни думи - че съдиите са удовлетворени от един прелестен и сполучлив мандат и " на ура " кандидатката бе утвърдена.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР