По какви европрограми може да кандидатства бизнесът през 2023 г.По

...
По какви европрограми може да кандидатства бизнесът през 2023 г.По
Коментари Харесай

Вечерни новини: Инвестиция за 15 млн. лв.; Рекордни спестявания в България

По какви европрограми може да кандидатства бизнесът през 2023 година
По стратегии за близо 2 милиарда лева ще може да кандидатства българският бизнес през 2023 година Повечето от тях ще бъдат отворени за кандидатстване още при започване на годината, тъй че средствата да бъдат изплатени в границите на няколко месеца. Повечето от схемите идват по линия на Плана за възобновяване и резистентност, а няколко от тях – по новите оперативни стратегии, които в края на предходната година бяха дефинитивно утвърдени от Европейската комисия.
Плащат ли университети тока си с парите за нарастване на заплатите?
Вместо да усилят заплатите на университетските преподаватели с предоставените им за задачата спомагателни средства от страната, някои висши учебни заведения са пренасочили съответните суми за ток, вода и горива. За това сигнализира профсъюз " Висше обучение и просвета " (ВОН) към КНСБ, който на 10 януари внесе в МОН и в Народното събрание искане за инспекция по какъв начин се извършват плануваните в Бюджет 2022 година разноски за нарастване на възнагражденията на университетския състав в държавните висши учебни заведения.
Газовата договорка сред „ Булгаргаз ” и Botas нарушава пазарните правила
Газовото съглашение сред България и Турция за достъп на страната ни до прилежащата газова мрежа е евентуално дискриминиращо потребителите на газ. Това е позицията на Европейската федерация на търговците на сила (EFET), представена от най-големия уебсайт, отразяващ пазара на нефтохимически артикули в света – ICIS.
Френската Serta уголемява завода в Кърджали с 15 млн. лева
Дъщерното сдружение на френската компания Serta Group още веднъж разшири потенциала на завода си за хидравлични цилиндри в Кърджали. Новото произвеждане, в което „ Серта България “ е вложила спомагателни 15 млн. лева, беше намерено от министъра на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов. Това е третото разширение на предприятието и ще разкрие 100 нови работни места.
НКЖИ злоупотребява с господстващо състояние на жп пазара
Национална компания „ Железопътна инфраструктура “ (НКЖИ) злоупотребява с господстващото си състояние на жп пазара и по този начин нарушава конкуренцията при транспорта на товари. Освен това слага „ БДЖ-Товарни транспорти “ (БДЖ ТП) в по-привилегирована позиция по отношение на останалите превозвачи. Това са част от предявените изказвания за нарушавания, открити от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) по стартирало произвеждане от 2 февруари 2021 година Тогава частният транспортьор БДЖ ЕАД* подава тъжба против НКЖИ. 
За година хората и компаниите в България икономисаха рекордните 14 милиарда лева
В рамките на миналата година, белязана от най-високата инфлация в България от 24 години насам, компаниите и семействата съумяха да спестят рекордните 14 милиарда лева в банките. Въпреки натиска върху бюджетите от повишаването на живота и ниските лихвени проценти, бизнесът в България е натрупал малко над 8 милиарда лева, а семействата – 5.5 милиарда лева спестявания.
Новите помощи за горивата ще се забавят най-малко до март
Компенсациите за високите цени на горивата за жителите ще се забавят най-малко до месец март тази година, стана ясно от изявление на министъра на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов в Кърджали. Политическите обещания за отстъпка от 1 лева за литър гориво започнаха още през ноември предходната година, само че до през днешния ден по този начин и към момента не е формирана методологията, по която ще бъдат подпомагани хората. В момента няма никакви обезщетения, откакто в края на предходната година завърши държавната скица за отстъпка от 25 ст. на литър, въведена от държавното управление " Петков ". 
Съдът понижи фрапантно паричните гаранции по случая „ Nexo “
Софийският градски съд понижи фрапантно наложените от прокуратурата гаранции от по 1 млн. лева на двама от обвинените по случая „ Nexo “. Определението е дефинитивно и не предстои на тъжба и митинг. Според информацията гаранцията на обвинения с букви Т.Н. (б.р. – съвпадащи с тези на Траян Николов, действен шеф на Nexo) на 150 000 лева, а на К.М. (б.р. – Калин Методиев, съосновател и ръководещ сътрудник, съгласно уеб страницата на компанията) – на 100 000 лева. 
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинвечерни вести Булгаргаз Боташ Nexo гаранции спестявания връх Serta Кърджали инвестиция депозити ПоследниНай-четениНакратко 24 Вечерни вести: Инвестиция за 15 млн. лева.; Рекордни спестявания в България Накратко 156 Съдът понижи фрапантно паричните гаранции по случая „ Nexo “ Бюджет и финанси 112 Правителството прави нов опит да купи съоръжение за F-16 Финанси 180 За година хората и компаниите в България икономисаха рекордните 14 милиарда лева Имоти 27421 Напълно подготвени жилища – новият шлагер на българския пазар Любопитно 22890 Кои са най-евтините страни за живот и работа в Европа To:know 10617 Пари за солари на покрива – всичко за процедурата Компании 6720 „ Цената “ пораства: Nexo се закани да съди България за над $1 милиард Всички новиниОще от НакраткоВиж всичкиСъдът понижи фрапантно паричните гаранции по случая „ Nexo “

Източник: economic.bg


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР