По каква процедура мога да се сдобия с изпълнителен лист? И.У,

...
По каква процедура мога да се сдобия с изпълнителен лист?
И.У,
Коментари Харесай

Изпълнителен лист се вади през съд

По каква процедура мога да се сдобия с изпълнителен лист?

И.У, София

 

В настоящия Граждански процесуален кодекс (ГПК) има специален раздел, отдаден на изпълнителния лист. И това въобще не е инцидентно, тъй като точно посредством него може да се премине към осъществяване против длъжници, в това число и наложително. 

В кодекса изрично са посочени изпълнителните учредения - т.е. актовете, документите, посредством които може да има принудително осъществяване. Като такива са посочени влезлите в действие решения и избрания на съдилищата, неоправдателните решения на въззивните съдилища, заповедите за осъществяване. Освен тях към наложително осъществяване може да се тръгне и след съдебно-спогодителните протоколи, решенията и заповедите за осъществяване, които подлежат или по които е позволено авансово или неотложно осъществяване, както и решенията на арбитражните съдилища и подписаните пред тях спогодби по арбитражни каузи. Изпълнителни учредения са и решенията, актовете и съдебно-спогодителните протоколи на задграничните съдилища, които подлежат на осъществяване на българска територия, без да има преднамерено произвеждане.
Ако човек разполага с подобен акт, може да пристъпи към издаването и на изпълнителен лист. Последният на процедура е правосъдно решение, правосъден акт, който от своя страна удостоверява, че лицето, в чиято изгода е публикуван, разполага с право на наложително осъществяване за осъществяване на своя рекламация против дебитор. Това може да бъде просто заплащане на сума, прехрана, неуреден заем. Може да е за унищожаване на противозаконен градеж или пък за предаване на владян незаконно имот.

След издаването всеки изпълнителен лист може да се занесе при правосъден реализатор - частен или държавен, и той е задължен да образува изпълнително произвеждане и да осъществя правото на носителя - да му върне парите, да го вкара в парцела, да отстрани противозаконен градеж и така нататък

Граждански процесуален кодекс разказва особено и процедурата по издаване на изпълнителен лист. Това става по писмена молба въз основа на някой от горепосочените актове. Изрично е посочено, че дубликат от молбата не се връчва на длъжника. Тя се подава до първоинстанционния съд, който е разглеждал делото, или до съда, който е издал заповедта за осъществяване. Когато актът предстои на неотложно осъществяване, молбата се пуска до съда, който е постановил решението или заповедта за осъществяване. Молбата въз основа на решенията на локалните арбитражни съдилища и подписаните пред тях спогодби по арбитражни каузи се подава в Софийския градски съд. За присъдени суми в интерес на страната съдът издава служебно изпълнителен лист. Изпълнителният лист се издава, откакто съдът ревизира дали актът е постоянен от периферия, и удостоверява подлежащото на осъществяване взимане против длъжника.

Изпълнителният лист се издава в един образец, подписан от арбитър от съответния съд. Граждански процесуален кодекс разпорежда, че когато би трябвало да се предадат няколко обособени парцела или когато решението е постановено в изгода или против няколко лица, може да се издадат обособени изпълнителни листове, като се значи коя част от решението предстои на осъществяване по всеки лист.

Снабдяване с изпълнителен лист може да стане и по реда на така наречен заповедно произвеждане. При него може кредиторът да разполага с документи, които удостоверяват неговото взимане против длъжника - да вземем за пример извлечения от сметки, установяващи вземания на банките, държавните институции и общините. Може да са и нотариални актове, спогодби и други контракти с нотариална легализация на подписите, скъпи книги като запис на заповед или менителница. Тогава кредиторът може да попълни бланката на заповедта за осъществяване, като приложи към нея някой от горните документи, и да я подаде до районния съд по седалището на длъжника или непрекъснатия му адрес, когато той е физическо лице, като изиска неотложно осъществяване. В този случай съдът издава заповед и изпълнителен лист незабавно.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР