По искане на Специализираната прокуратура, на 01.10.2017 г. Специализиран наказателен

...
По искане на Специализираната прокуратура, на 01.10.2017 г. Специализиран наказателен
Коментари Харесай

ГДБОП и ДАНС задържаха терорист от „Ислямска държава” у нас


По искане на Специализираната прокуратура, на 01.10.2017 година Специализиран углавен съд взе най – тежката мярка за неотклонение – „ Задържане под стража “, във връзка с три лица (двама мъже и една жена), участници в проведена незаконна група. На 10.10.2017 година АСпНС удостовери определението на първоинстационния съд.
Разследването се реализира от СпП, в дейна съгласуваност с ГДБОП и ДАНС, в две съществени посоки - произвеждане и разпространяване на тютюн за наргиле и тероризъм. Тютюнът е бил предопределен за продажба в България, Холандия, Германия и Франция. Практически тази активност е служила като прикритие и главен източник на финансиране на групата и най – към този момент за главната фигура в нея – български жител от сирийски генезис, с главно присъединяване във въоръжените формирования на Ислямска страна.
Ръководителят на ОПГ се е открил у нас и през 2008 година е получил българско поданство. През лятото на 2013 година той се е включил към армията на Ислямска страна, на територията на Сирия, като е взел интензивно присъединяване в бойните дейности, като фигура с управителни функционалности. При осъществените претърсвания е открит достоверен документ, подписан от един от водачите на ИДИЛ, удостоверяващ принадлежността на лицето към тази организация и даващ му право на свободен достъп и безкрайно прекосяване по цялата линия на водените бойни дейности.
През пролетта на 2016 година сириецът се е завърнал на територията на Република България. Без да прекъсва връзките си с управителните органи и лица на Ислямска страна, е провел незаконна група за произвеждане и разпространяване на тютюн за наргиле, без законово позволение за това. Събраните доказателства сочат, че суровият нарязан тютюн групата е изкупувала от производители в страната и го е доставяла в столицата.
В особено наето и квалифицирано за задачата помещение (в известното преди години софийско заведение „ Вагон - ресторант “) участник в групата обработвал тютюна в кофи с разнообразни есенции и химикали, без спазването на каквито и да било хигиенични и санитарни условия.
Оттам суровината била транспортирана в няколко склада в София, където незаконно наети работнички от ромски генезис я пресовали в подобаващи форми, изсушавали и пакетирали. Пласирането на готовата продукция у нас и в чужбина ставало посредством познати участници в групата купувачи от арабски генезис.
В страните от Западна Европа тютюнът за наргиле бил изпращан най – постоянно по куриерска компания, като количествата достигали 300-500 кг дневно. При осъществените претърсвания и изземания в хранилища и жилища са открити към три тона нарязан тютюн, предопределен за преправка, машини за пакетиране на готовата продукция и огромен брой други доказателства. На 29.09.2017 година участниците в ОПГ са арестувани на територията на град София, при профилирана интервенция на СпП, ГДБОП и ДАНС. На ръководителя са повдигнати и обвинявания за тероризъм.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР