По искане на Софийска районна прокуратура Софийски районен съд задържа

...
По искане на Софийска районна прокуратура Софийски районен съд задържа
Коментари Харесай

Задържаха помагач на телефонни измамници

По искане на Софийска районна прокуратура Софийски областен съд задържа под стража помощник на телефонни измамници.

Д.К. е притеглен към наказателна отговорност за това, че на 26.10.2023 година в София с две действия, в съучастничество с неустановени към този миг лица по делото, като помощник за да набави за себе си имотна полза, съзнателно е улеснил осъществяване на закононарушение като е взел пликове с пари от места, посочени от причинителя, оповестяват от прокуратурата.

На 26 ноември неустановено досега лице се обадило на телефона на възрастен мъж от София и му споделило, че щерка му е потърпевша при случай и би трябвало да даде пари, с цел да бъде лекувана. И.К. не повярвал на това, защото щерка му от години живеела отвън България.

Малко по-късно мъжът получил позвъняване от различен телефонен номер и бил въведен въведен в подвеждане, че приказва с контрольор от 01 РУ-СДВР, който е по следите на измамниците, които са му звънели. За залавянето им възрастният И.К. трябвало да спомага като изтегли от банка 5000 лв..

След като И.К. изтеглил желаната сума, получил телефонно позвъняване, че би трябвало да остави парите в книжен плик в избрана кофа за отпадък. И.К. извършил напътствията, само че неустановено лице му звъннало още веднъж и му споделило, че би трябвало да изтегли още 5000 лв. и да ги остави в кофа за отпадък. Пострадалият извършил всички инструкции. На идващия ден получил телефонно позвъняване, че е бил излъган и неговите пари са взети от обвинения Д.К. След това възрастният мъж подал сигнал за случилото се.

По случая е формирано досъдебно произвеждане.

Мъжът е арестуван за период до 72 часа с разпореждане на прокурор.

Днес състав на Софийски областен съд се съгласи с доводите на наблюдаващия прокурор, че мъжът може да извърши друго закононарушение и му наложи най-тежката мярка за неотклонение „ задържане под стража “.

Мярката предстои на обжалване пред Софийски градски съд.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР