По искане на Софийска районна прокуратура съдът задържа под стража

...
По искане на Софийска районна прокуратура съдът задържа под стража
Коментари Харесай

Задържаха двама мъже, измамили възрастни хора с хиляди левове

По искане на Софийска районна прокуратура съдът задържа под стража двама мъже за телефонни измами.

Мъж е притеглен към наказателна отговорност за това, че на 08.02.2024 година към обяд, в гр. София, в съучастничество като помощник с неустановено по делото лице, за да набави за себе си и за другиго имотна полза, съзнателно улеснил осъществяването на закононарушение от неустановеното по делото лице, което възбудило у пострадалата подвеждане, представяйки се за чиновник на престъпна полиция. Казал на старата жена, че би трябвало да спомага за залавянето на „ нарушители “ посредством предаването на парична сума. С това предизвикал на дамата имотна щета в размер на 6500 лв. и два златни пръстена, като взел паричната сума и два златни пръстена, предмет на закононарушението, и съдействал те да доближат до причинителя на действието. На 08.02.2024 година към 18,00 часа заблудили дамата, че би трябвало да съобщи още 6500 лв. за „ залавянето на нарушителите “ и тя го направила. Общата имотна щета от двете действия породена на старата жена е 13 000 лв..

Обвиняемият е притеглен към наказателна отговорност и за това, че на 20.03.2024 година в гр. София, в съучастничество като помощник с различен мъж и неустановено по делото лице, за да набират за себе си и за другиго имотна полза, са улеснили осъществяването на закононарушение от неустановеното по делото лице, което възбудило у различен пострадал подвеждане, представяйки се за „ комисар Николов от ОДМВР “, че същият спомага за залавяне на телефонни измамници, посредством предаването на 4000 лв.. Помагачът взел парите. С това обвинените предизвикали имотна щета на възрастния мъж в размер на 4000 лв..

Помагачът е упрекнат и за това, че 05.04.2024 година в гр. София, е държал огнестрелно оръжие – револвер „ Макаров “, без да има за това съответно позволение.

По случая е формирано досъдебно произвеждане за закононарушения по член 209, ал.1, вр.чл.20, ал.4, вр.ал.1, вр. член 26, алинея 1 Наказателен кодекс и по чл.339, ал.1 от Наказателен кодекс, за които се планува наказване „ отнемане от независимост “. С разпореждане на наблюдаващ прокурор двамата обвинени са арестувани за период до 72 часа.

Състав на Софийски областен съд се съгласи с доводите на прокурора, че обвинените могат да извършат друго закононарушение и наложи на двамата най-тежката мярка за неотклонение „ задържане под стража “.

Мярката предстои на обжалване пред Софийски градски съд.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР