По искане на Районна прокуратура – Видин съдът взе мерки

...
По искане на Районна прокуратура – Видин съдът взе мерки
Коментари Харесай

Съдът във Видин остави под стража 3-ма, подпомагали мигранти да преминават страната

По искане на Районна прокуратура – Видин съдът взе ограничения за неотклонение „ задържане под стража “ по отношение на трима обвинени по досъдебни производства за нелегално подкрепяне и опит за превеждане през границата на страната на задгранични жители. Престъпленията са квалифицирани по член 281, алинея 2, т. 1, прочие 1, т. 4, прочие 2, т. 5, вр. алинея 1 от Наказателен кодекс и по член 280, алинея 2, т. 1, прочие 2, т. 3 и т. 4, вр. алинея 1, вр. член 18, алинея 1 от Наказателен кодекс.
На 27.01.2024 година, пред кметството на с. Цар Симеоново, област Видин, жителят на Сирия К.Ш. с филантропичен статут в България, превозвал петима негови сънародници в граничната зона с Румъния. Трима от пътуващите в управлявания от него автомобил не имали постоянни документи за задгранично пътешестване, като се намирали на територията на страната в нарушаване на изискванията за престой и престояване. Другите двама имали регистрационни карти на чужденци, издадени от Държавната организация за бежанците, само че нямали право по време на производството за даване на интернационална протекция да навлизат в граничната зона без съответно позволение. Сред транспортираните от обвинения К.Ш. имало и малолетно лице.
По друго дело обвиненият жител на Турция Н.К. на 30.01.2024 година направил опит да преведе през границата на страната на Граничен контролно-пропусквателен пункт Дунав мост Видин – Калафат 13 сирийци, включително двама малолетни. Някои от тях били без годни персонални документи, другите имали адресни регистрации в София и Харманли. Извършителят употребявал товарен автомобил, благосъстоятелност на турска компания. Престъпното му действие е останало незавършено заради задържането му от граничните полицейски чиновници.
Ден по-късно - на 31.01.2024 година, е бил осуетен опитът за нелегално транспортиране през Граничен контролно-пропусквателен пункт Дунав мост Видин-Калафат на 19 жители на Ирак и Сирия. В качеството на обвинен по формираното досъдебно произвеждане е притеглен турския жител В.Й.
Под управлението на Районна прокуратура – Видин се водят дейности по следствие по 24 досъдебни производства, формирани през последната седмица за нелегално прекосяване на границата на страната – закононарушение по член 279, алинея 1, вр. член 18, алинея 1 от Наказателен кодекс. Всички обвинени по тях са от Сирия. Понастоящем те са с ограничения за неотклонение „ задържане под стража “.
Съдът почете митинга на Районна прокуратура – Видин против определението за изменение на мярка за неотклонение „ задържане под стража “ в по-лека – гаранция в пари, по дело с обвинения жител на Руската федерация А.К.
Той е притеглен към наказателна отговорност за две закононарушения - опит за излизане през границата на България в Румъния без позволение на надлежните органи на властта, сбъднат на 17.12.2023 година на Граничен контролно-пропусквателен пункт Дунав мост Видин – Калафат, и умишлено прилагане на неистинен формален документ при гранична инспекция.
Понастоящем обвиненият А.К. е с мярка за неотклонение „ задържане под стража “.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР