По искане на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши се извършват

...
По искане на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши се извършват
Коментари Харесай

Европрокуратурата разследва: Обиски на фирми и къщи за строежа на тунел „Железница“

По искане на европейския основен прокурор Лаура Кьовеши се правят претърсвания в шест компании и четири частни къщи в две български области , предадоха от „ bTV “.

Претърсванията са предопределени за събиране на доказателства по подозрения за заграбване, корист с еврофондове и пране на пари , свързани със строителството на тунел „ Железница “, най-дългият пътен тунел в България, който неотдавна беше отворен за придвижване.

Строителството на тунел „ Железница “ по автомагистрала „ Струма “ се управлява от АПИ, която е сключила контракт с консорциум от три компании за реализацията на плана . Той е отчасти финансиран от Европейския кохезионен фонд. Проектът е на стойност от 95,6 млн. евро, а 85% от тях са предоставени от Европейски Съюз.

Сигналът е изпратен от ДАНС до Службата на европейските делегирани прокурори в България. Една от фирмите в консорциума е обвинена в няколко престъпни закононарушения , в това число заграбване, корист с еврофондове и пране на пари.

Твърди се, че разследваната компания е направила за доста малко време няколко фиктивни парични превода на стойност над 11 милиона лв. към верига от кухи компании , което е довело до изтегляне на огромни суми в брой от физически лица с престъпни досиета. Тези компании и лица се появяват и в друго настоящо следствие на европейската прокуратура по отношение на инфраструктурни планове в железопътния бранш .

Разследването продължава, с цел да се откри естеството и степента на хипотетичните незаконни дейности. Днешните обиски са осъществени от Главна дирекция „ Национална полиция “ /ГДНП/ и Държавна организация „ Национална сигурност “ /ДАНС/.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР