По ирония на съдбата двама от тях не е трябвало

...
По ирония на съдбата двама от тях не е трябвало
Коментари Харесай

3 февруари 1959 година: Денят, в който музиката умря

По подигравка на ориста двама от тях не е трябвало да бъдат в самолета, само че се качват, вярвайки, че са извадили шанс. Дир бг. напомня трагичните събития от преди 59 години.
Катастрофата става по време на огромното турне “Зимно денс парти”, в границите на което тримата и техните групи би трябвало да обиколят 24 щата от Средния Запад на Съединени американски щати. Турнето обаче не е планувано добре и музикантите пътуват доста дълго, главно с рейсове, по време на извънредно студена зима. Някои от тях се разболяват от тресчица, други даже измръзват.

За да избегне кошмарното пътешестване по пътищата, Бъди Холи взема решение да наеме под наем полет сред Клиър Лейк, Айова, и идната им дестинация - Морхед, Минесота. Първоначално в самолета трябвало да се качи китаристът Томи Олсъп, само че Валънс, който, още веднъж по подигравка на ориста, преди този момент се е страхувал от хвърчене, упорства да си сменят местата поради студа.

Embed from Getty Images

"Попита ме четири или пет пъти дали може да лети вместо мен. По някаква причина извадих от джоба си монета от 50 цента и я хвърлих. Той избра "ези “ и се падна "ези “. Тогава и споделих на Бъди: „ Няма да дойда. Аз и Ричи хвърлихме чоп , той ще заеме мястото ми “. Бъди сподели: "Хубаво “, описа чак през 2007 година Олсъп.

Първоначално Олсъп е записан като една от жертвите, защото е дал документите и портфейла си на Холи с молба да прибере пощата му, когато кацне в Минесота.

В същото време бъдещата кънтри звезда Уейлън Дженингс, който тогава свири на бас китара, отстъпва мястото си на настиналия се в рейса Биг Бопър.

Когато Холи научава за размяната, споделя на подбив на Дженингс:

"Надявам се, че ще замръзнете в остарялата бракма ", на което Уейлън отвръща:

"Аз пък се надявам, че самолетът ще катастрофира " .

Тази задявка след това преследва Дженингс през целия му живот.

А години по-късно Олсъп открива клуб, който назовава "Ези " в памет на страната на монетата, която избавя живота му. Той умира чак на 85 години.

И цялостен живот си спомня по какъв начин самолетът - червен "Бийчкрафт Бонанза ", излетява малко след 1 часа в среднощ. Скоро мощният вятър провокира мощна снежна стихия и понижава фрапантно видимостта. Заслепен, водачът Артър Питърсън се обърква и забива самолета в земята единствено на 13 км от летището. Едното крило удря заледената повърхнина, дребният аероплан се прекатурва няколко пъти и най-сетне се забива в бодливата тел на ограда на царевична равнища. Тримата музиканти и водачът умират на място. Собственикът на самолета го открива едвам към 9 часа на другата сутринт по време на въздушно търсене.

Embed from Getty Images

Трагедията е голяма - Бъди Холи е на 22 години, а Ричи Валънс едвам на 17 .

Холи е роден на 7 септември 1936 година в Лъбок, Тексас. Запалва се по рокендрола, откакто вижда осъществяване на Елвис Пресли през 1955 година Създава и музикалната група „ Крикетс”, чийто първи запис излиза през 1957-а. Следващата година той се дами за Мария Елена Сантяго Холи. Песента му True Love Ways е отдадена на нея. Много от неговите фенове научават за женитбата му едвам след неговата гибел. Погребан е родния си град. Мястото на злополуката е единствено на 8 км от градчето. Там има негов монумент с китара и плочи. Холи е един от първите, включени в Залата на рокендрол славата.

Ричард Стивън Валенсуела , както е същинското име на Ричи Валънс, е от мексикански генезис, само че е роден на 13 май 1941 година в Пакойма, регион на Лос Анджелис. Неговата кариера на китарист, вокалист и текстописец продължава единствено осем месеца, само че за това време той основава няколко шлагера, среди които "Ла Бамба “ - по-който по-късно е основан хитовият едноименен клип, и „ Дона “ - името на неговата обичана.


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР