По интерконектора със Сърбия газ трябва да започне да тече

...
По интерконектора със Сърбия газ трябва да започне да тече
Коментари Харесай

Започва подготовката на газовата връзка със Сърбия

По интерконектора със Сърбия газ би трябвало да стартира да тече през 2020 година

© Laszlo Balogh Още по тематиката
EИБ ще отпусне до 30 млн. евро на Сърбия за газовата връзка с България (Обновена)

Липсата на обезпечено финансиране от западната ни съседка беше една от главните прични за забавянето на плана
26 май 2017
Новият краен период за българско-сръбската газова връзка е 2020 година

Двете страни възобновиха меморандума, с който се ангажират да работят по плана
22 яну 2017 България стартира подготовката на газовата връзка със Сърбия, която се чака да проработи през 2020 година За всички действия до издаването на позволение за градеж се плануват 11.7 млн. лева по оперативна стратегия " Иновации и конкурентоспособност ", които ще бъдат предоставени на Министерството на енергетиката. За задачата в идващите два месеца ведомството би трябвало да изготви планово предложение, а разпределянето на средствата измежду изпълнителите на обособените задания ще стартира след средата на годината. Това включва консултантски услуги, археологически изследвания, споразумяване на правата върху парцелите по трасето и други

За компании - след юни

Директен бенефициент по процедурата, наречена " Техническа помощ за довеждане докрай на подготвителните действия, нужни за пускане на строителството на междусистемна газова връзка България - Сърбия ", е Министерството на енергетиката. За да получи финансирането, то би трябвало да изготви планово предложение до 20 март. За оценка се плануват до три месеца и в случай че тя е позитивна, договорът ще бъде подписан в границите на една седмица. Това значи, че ведомството ще стартира възлагането на обособените действия на компании - реализатори по Закона за публичните поръчки, след края на юни. Бюджетът на процедурата е 11.7 млн. лева (6 млн. евро), с които би трябвало да се покрият всички разноски.

Дейности

С финансирането по процедурата би трябвало да приключат всички подготвителни действия за построяването на интерконектора със Сърбия до приемането на позволение за градеж. Това включва консултантски услуги за изследвания и разбори, в това число на разноските и изгодите от плана, археологически изследвания, компенсации за притежателите на парцели по трасето на газопровода, разработване на работен план, набиране на разрешителни документи и така нататък

В плановото си предложение Министерството на енергетиката би трябвало да планува всички тези действия да приключат в границите на 24 месеца. Реално обаче срокът евентуално ще е по-кратък, защото съгласно подписания при започване на предходната година меморандум сред София и Белград междусистемната връзка би трябвало да проработи през 2020 година Енергийният министър Теменужка Петкова тогава разяснява, че строителството би трябвало да стартира през май 2019 година, а до тогава подготовката би трябвало да е приключила.

Дългото отсрочване

Газовата връзка се възнамерява още от 2012 година и трябваше да е подготвена през 2015 година, само че планът беше отсрочен поради неналичието на обезпечено финансиране от Сърбия. Миналата година стана ясно, че Европейската капиталова банка може да даде до 30 млн. евро на Белград за интерконектора, само че към този момент няма информация средствата да са контрактувани дефинитивно. Цялата сръбска част се чака да коства сред 65 и 75 млн. евро, като Белград ще разчита и на грантове от предприсъединителните фондове.

За построяването на българската права са планувани 88 млн. лева (45 млн. евро) по оперативна стратегия " Иновации и конкурентоспособност ". Средствата бяха заложени в работната стратегия за 2016 година, само че строителството се отсрочи.

Проектната дължина на трасето е 150 км, от които 61 км на българска територия. Капацитетът ще бъде 1.8 до 5 милиарда куб.м годишно. Тръбата би трябвало да диверсифицира източниците на газ за двете страни.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР