По инициатива на премиера Бойко Борисов в Министерски съвет се

...
По инициатива на премиера Бойко Борисов в Министерски съвет се
Коментари Харесай

В МС обсъдиха дълговете на вероизповеданията


По самодейност на премиера Бойко Борисов в Министерски съвет се организира среща сред него, българския патриарх Неофит и основния мюфтия Мустафа Хаджи, на която бяха разисквани гласуваните на първо четене промени в Закона за вероизповеданията, с които им се опрощават задължения към страната. Вече стана ясно, че отговорностите на мюфтийството са най-големи и възлизат на към 8 млн. лева

Правителството се отнася еднообразно добре към всички вероизповедания, без да разделя никого. Ние имаме характерни проблеми. Нашите братя, които изповядват ислям имат особени административни и други проблеми. Това съобщи Мелнишкият свещеник и на основен секретар на Св. Синод на БПЦ Герасим.

„ Трябва да се стартира от начало, с цел да може да се осъществя добре замисленият нов план за промени на Закона за вероизповеданията, точно в тази част – да се финансират вероизповеданията с настоящи разноски, с цел да могат да се поемат възнагражденията на свещенослужителите от страната. По този метод изцяло да се изключи опцията да се финансират те от други страни “, счита свещеник Герасим.

Той акцентира, че Българската православна черква постоянно е работила плодотворно с държавното управление, а всички механически моменти или въпроси, които са свързани с реализирането на новоприетия Закон за вероизповеданията, могат да бъдат изчистени в комисиите.

„ Очакваме и бъдещи наши планове – реставрацията на храм-паметника „ Св. Александър Невски “. Зографският манастир също има потребност от помощ “, добави още свещеник Герасим.

След днешната среща Негово Светейшество патриарх Неофит разяснява: „ Разговорът беше потребен. Благодарение на нашия министър председател, че има доброжелателни връзки към вероизповеданията. Нека бъдем с отворени връзки “.

Дълговете на Мюфтийството са насъбрани от 2005 година насам, съобщи след срещата основният мюфтия Мустафа Хаджи. „ Срещата мина в духа на приемливост и съгласие. Ние като жители на тази страна сме длъжни да пазим мира и спокойствието в България, който сме го наследили от нашите татковци ”.

Натрупаните задължения са остарели отговорности върху които текат лихви, изясни основният мюфтия и отхвърли да влезе в конкретика. „ Това е работа на счетоводството, не се занимавам с тези въпроси. Не желая да споделям нещо, което може да ви подведа ”. Според Мустафа Хаджи приходите са прекомерно малко, по тази причина са насъбрани и задължения,

Според данни на Министерството на финансите шест вероизповедания у нас имат задължения за 8,267 млн. лв.. От тях най-вече – над 8,2 млн. лв. са на Главното мюфтийство.С измененията в закона на първо четене депутатите взеха решение да опростят насъбраните задължения на вероизповеданията. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР