По инициатива на пивоварите в Европа до 2022 година всички

...
По инициатива на пивоварите в Европа до 2022 година всички
Коментари Харесай

По-слабият туристически сезон сви продажбите на бира в България

По самодейност на пивоварите в Европа до 2022 година всички страни от Европейски Съюз ще имат на етикетите на бирите лист със съставките и енергийната стойност. Това заяви в изявление за БГНЕС Ивана Радомирова от Съюза на пивоварите в България.

По смисъла на европейското законодателство за етикетиране на храните и напитките, алкохолните питиета нямат задължението да дават хранителна информация за енергийна стойност, лист на съставките, други субстанции.

Преди 4 години обаче пивоварната промишленост е взела непринудено решение да дава тази информация. Междувременно Европейска комисия даде гратисен интервал за всички алкохолни питиета да изпълнят този ангажимент непринудено. Ако не, ще има промени в регламента.

„ И българските пивовари сме едни от първенците в осъществяването на този ангажимент. В страната близо 100% от бирите имат лист на съставките и може би 95-96% имат посочена информация за енергийна стойност “, заяви Радомирова

На 5 септември в Брюксел следва събитие на пивоварите на Европа, които пред комисаря по опазване на здравето и сигурност на храните ще подпишат съглашение, че до 2022 година създадените бири в Европейски Съюз ще изпълнят този ангажимент, разкри Ивана Радомирова.

„ Много се радваме, че ще бъдем в първите редици при осъществяването на този ангажимент. Защото, потребителите надали знаят, че бирата съдържа 92% вода, сред 4 и 5% алкохол, а останалото са разнообразни субстанции, белтъчини, въглехидрати, витамини, антиоксиданти “, изясни още за съставката на течността Радомирова.

Българският пивоварен отрасъл като цяло бележи положителни резултати през последните години и продължава да се развива добре, регистрира още Радомирова. През предходната година са продадени у нас 5.5 милиона хектолитра бира, като оборотът на пивоварните предприятия е близо 480 мл. лв.. За тази година поради дъждовното време и по-слабият туристически сезон секторът бележи 4-5% спад в продажбите. Ако тези трендове не се трансформират, упованията за пазарните резултати към края на 2019 година не са оптимистични, предвиждат от Съюза на пивоварите в България. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР