По инициатива на кмета на район Тракия“ Костадин Димитров, директора

...
По инициатива на кмета на район Тракия“ Костадин Димитров, директора
Коментари Харесай

На 18 март: „Мисия Лаута – 3“, екипи на „Градини и паркове“ вече работят в лесопарка

По самодейност на кмета на регион „ Тракия “ Костадин Димитров, шефа на общинското дружество „ Градини и паркове “ Веселин Козарев и в съгласуваност със заместник-кмета по екология на общината Анести Тимчев на следващия ден в 10 часа стартира „ Мисия Лаута – 3 “. Това е следващата акция с присъединяване на жители за прочистването на лесопарка от рискова растителност, а сборният пункт още веднъж ще е пред барбекютата.

„ През целия януари наши екипи премахваха сухи и гнили дървета и клони край алеите. Тези дни още веднъж влизаме в „ Лаута “, с цел да продължим и подготвим отстранената растителност в подобаващ тип, тъй че хората, които се включат в акцията на 18-и, да могат по-лесно да я изнесат към алеите. Оттам ще я извозим за преправка в компостиращата апаратура “, заяви Козарев.

Стотици пловдивчани – освен от „ Тракия “, а и от другите елементи на града, се включиха в досегашните две акции под наслова „ Мисия Лаута “. При първата – през октомври 2021-ва, бяха събрани и извозени над 30 камиона с растителен боклук, а през април 2022 година – 49 камиона.

Около 30 % от едрата дървесна растителност в лесопарка е изсъхнала, като част от нея едвам се държи на корен. Това сочат систематизираните данни и разбори от направеното от май до октомври предходната година експертно фитопатологично проучване на всички насаждения в „ Лаута “ със съдействието на Лесозащитната станция.

Причините са сложни – надмината пределната възраст от 80 години на дърветата, от които е основан паркът, породени от гъби и инсекти болести, настъпилите през последните десетилетия промени в микроклимата.

„ Всичко, което в този момент вършим в „ Лаута “, са неотложни незабавни ограничения. Нужен е огромен план, както и допитване до пловдивчани по какъв начин си показват парка в своите фантазии “, сподели Козарев.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР