По инициатива на кмета Георг Спартански се проведе работна среща

...
По инициатива на кмета Георг Спартански се проведе работна среща
Коментари Харесай

Смяната на печки на твърдо гориво с екологични нови уреди беше тема на работна среща с кметовете на кметства

По самодейност на кмета Георг Спартански се организира работна среща с кметовете на кметства и кметските наместници в община Плевен.

Основна тематика на срещата беше подготовката на планово предложение, с което да се кандидатства по мярката „ За по-чист въздух ” на Програма „ Околна среда ” 2021-2027 година

         Георг Спартански и неговият заместител Стефан Милев осведомиха участниците в срещата за цената на плана – до 29.5 милиона лв., и периода за физическата му реализация – близо 60 месеца, или към 4.5 години.

         Мярката е ориентирана единствено към семейства, които се отопляват на твърдо гориво – дърва и/или въглища. Основна активност е подмяната на топлоуредите на твърдо гориво с различни топлоуреди по желание на семействата: термопомпи; климатици клас А++; котли и камини на пелети или дървен чипс. Новите екологични и енергоспестяващи уреди ще бъдат безвъзмездни за семействата. Проектът ще се осъществя на стадии, включващи осведомителна акция, подаване на заявки от искащите семейства, селектиране на заявките по направени критерии, осъществяване на обходи и проучване на жилищата, доставка и монтаж на новите уреди и паралелно предаване на до момента употребяваните уреди на твърдо гориво за преработване. За замяна на топлоуреди на твърдо гориво с екологични ще могат  да аплайват семейства от всички обитаеми места на територията на община Плевен, беше изяснено по време на срещата.

         Първата крачка за създаване на плановото предложение на Община Плевен е социологическо изследване на настройките на жителите на общината за замяна на топлоуредите на твърдо гориво с екологични други възможности. Резултатите от изследването сочат, че една трета от семействата в общината, които се отопляват на твърдо гориво, декларират изрично предпочитание да се включат в плана, още една четвърт са на мнение, че по-скоро биха се присъединили. Което значи, че малко повече от 7 от 10 семейства ще се включат сигурно в плана. За 21.8 % от интервюираните такава замяна не съставлява интерес, а колебаещите се са 12 %, което слага въпроса за потребността от необятна прокламация за изгодите от плана, които са:
Безплатни нови уреди;Икономия на средства за отопление;Гарантирана сигурност за здравето на живущите в домакинствата;Комфортни битови условия;Намаляване на нездравословните излъчвания във въздуха.
На кметовете на кметства ще се разчита за информиране на жителите по места по отношение на детайлности за плана.

         За приемане на още по-широка картина на настройките в община Плевен жителите, които имат интерес към замяна на уредите си на твърдо гориво с посочените нагоре различни, следва да попълнят Предварително заявление за желание. Бланката може да бъде получена на книжен притежател в Центъра за обслужване на жителите при Община Плевен, тя е налична и на началната страница на уеб страницата на Община Плевен – банера „ За по-чист въздух ”, където се разгласява цялата информация за плана. Бланки на заявките могат да се получат и по места във всяко  кметство на община Плевен.

Попълненото заявление се подава в Центъра за административно обслужване на жителите при Община Плевен на адрес пл. „ Възраждане ” № 4 /до зала „ Катя Попова ”/, по електронен път на адрес  или посредством кметствата в обитаемоте места.

         Предварително заявление за желание могат да подават поданици от всички дребни обитаеми места и град Плевен, които имат предпочитание и интерес.

         За спомагателна информация и въпроси: тел. 064/881 288 или 0879 911 162
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР