По инициатива на ГЕРБ днес в Народното събрание се провежда

...
По инициатива на ГЕРБ днес в Народното събрание се провежда
Коментари Харесай

Партиите решават да има ли видеообръщение на Зеленски на старта на НС, отсъстват БСП и Възраждане

По самодейност на ГЕРБ през днешния ден в Народното събрание се организира среща на парламентарно показаните обединения. Основна тематика на срещата е предлагането на ГЕРБ украинският президент Володомир Зеленски да бъде поканен да направи видеобръщение на учредителното съвещание на Народното събрание. 

 

Няма изнедващо в нашия ход, съобщи Екатерина Захариева от ГЕРБ на влизане в Народното събрание.

 

" Разбира се и другите проблеми са значими, само че посланиците на Беларус и Русия да не участват на съвещанието на парламентае явен знак за геополитическата ориентировка на България и това е доста значима ", разяснява Захариева във връзка думите на президента Радев, че тематиките за цените и инфлацията са доста значими и би трябвало да се откри решение за съставяне на държавно управление. Тя сподели още, че ГЕРБ ще откликне на поканата на Българска социалистическа партия за среща в понеделник по тематиката за приходите и инфлацията.

 

ГЕРБ направи това предложение за видеообръщение на президента Зеленски през вчерашния ден, няколко часа откакто болшинството от парламентарни обединения реши посланиците на Русия и Беларус да не участват при учредяването на 48-ия парламент идната сряда.

 

" С тези съвещания желаеме да измие срама от предходното ръководство ", съобщи Даниел Митов от ГЕРБ, който също взе участие в разискването през днешния ден за видеообръщение на Зеленски пред българските депутати. 

" В общата позиция на Европейския съюз се споделя, че на публични мероприятия, проведени от Европейски Съюз и страните членки не се канят представители на Русия и Беларус ", разяснява той във връзка вчерашното решение на първото съвещание на Народното събрание да не се канят посланиците на двете страни.

 

" Ние сме отговаряли на всички срещи, когато става дума за разговор. Както постоянно Движение за права и свободи е поредна и този път ще изразим нашата поредна позиция, ще изразим, че нямаме нищо срещу с включването на господин Зеленски ", съобщи Сезгин Мехмед от Движение за права и свободи на влизане в постройката на Народното събрание.

Мехмед изясни, че следва в партията да бъде взето решение дали да вземат участие в срещата, инициирана от Българска социалистическа партия за бюджета и растежа на цените. Той разяснява и изявлението на президента Румен Радев, че със разногласията кой дипломат да поканят изместват фокуса от действителните проблеми на българите.

" Радваме се, че в България към този момент имаме твърдо насочено евроатлантическо болшинство. Надявам се, че в скоро време ще стартираме да решаваме същинските проблеми на българите ", сподели Сезгин Мехмед.

Зад концепцията на Демократична България застанаха Политическа партия, ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Български напредък ", а срещу се оповестиха Българска социалистическа партия и " Възраждане ". Те бяха сериозни и към концепцията на ГЕРБ.

 

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова разгласи, че социалистите няма да вземат участие в срещата, защото намират тематиката за непотребна.

 

" Ключовите тематики за българските жители са високите цени и ниски приходи, инфлацията и неналичието на предвидимост. Парламентарните партии би трябвало да обсъдим незабавни ограничения като тавана на цените на ток, газ, вода и парно, както и бюджета за 2023 година
 
Преговорите за сформиране на държавно управление би трябвало да вървят паралелно с гласоподаване на бюджета. Дори да няма държавно управление, бюджет би трябвало да има ", уточни тя във фейсбук.

 

И предложения партиите на нова среща - в понеделник. Българска социалистическа партия оферират на нея да се разиска макрорамката на бюджет 2023 година, както и да се търси единодушие по незабавните ограничения за поддръжка на фамилиите и стопанската система до края на годината.

 

Пред БНР водачът на партия " Възраждане " Костадин Костадинов разгласи, че групировката му няма да взе участие в днешната среща. Представители на Българска социалистическа партия също няма да участват. 

До този миг партиите реализираха консенсус единствено за разпределението на местата в пленарна зала.

 

Очаквайте детайлности!

 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР