По информацията, с която аз разполагам, Баку няма свободни количества

...
По информацията, с която аз разполагам, Баку няма свободни количества
Коментари Харесай

Експерт: Ако преговорите с Газпром се провалят, вероятно ще купуваме руски газ през посредници

По информацията, с която аз разполагам, Баку няма свободни количества за даване на пазара в идващите две години.  Много е мъчно да се отговори от кое място ще ги откри. Трябва да забележим и по какъв начин газът ще стигне до България, защото интерконекторът към момента не работи. Това заяви Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация в ефира на " Денят ОN AIR ".

" Цената на азерския газ сега е обвързана с тази на нефтопродуктите, което значи доста по-ниска цена от тази, която имаме на борсата TTF и в Европа като цяло ", разяснява той. Бенчев изрази подозренията си, че азерската страна би се договорила при такива условия, защото не са преференциални за нея. 

По думите му България е трябвало да продължи контракта си с " Газпром " до края на годината и в същото време да търси варианти за дълготрайни договори с други снабдители. 

" Това, което най-вероятно ще се случи, в случай че не се реализира договореност с " Газпром ", е отново да купим съветски газ, само че посредством медиатори ", предвижда той.

Бенчев дискутира и опцията за взимане на общоевропейски решения във връзка със опасността от газова рецесия. Според него предложенията на Урсула фон дер Лайен са " несериозни, а други - неизпълними ".

" Загубихме доста време. Беше ясно, че в Европа проблемите с доставките на газа от Русия ще пораждат в един миг ", установи той. 

Според експерта би било мъчно България да понижи потреблението си на природен газ, защото нямаме огромно битово ползване, а при промишлеността и топлофикациите процесът би бил извънредно сложен.

В отговор на въпрос дали системата в София ще издържи, в случай че я няма " Топлофикация ", Бенчев акцентира, че " ще има проблеми, изключително в мрежата за ниското напрежение ".

" Гигантските задължения на " Топлофикация " заплашват и " Булгаргаз ". Вероятно през идващия отоплителен сезон дългът ще надвиши нови 800 млн. ", сподели той.

Бенчев е на мнение, че оздравяването на " Булгаргаз " минава през решаването на казуса с " Топлофикация ". 

" Цените на горивата са в относително съответна обстановка. Продължаваме да сме с една от най-ниските цени в Европейски Съюз - с 30-40 цента сме под евроцената. Ще стане ясно по какъв начин ще се движат цените на горивата към средата или края на октомври ", обобщи той.

Според калкулации на Българската петролна и газова асоциация средствата за помощта от 25 стотинки на литър гориво ще стигнат до началото на ноември.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР