По информация от миналата седмица са проверени над 110 къщи

...
По информация от миналата седмица са проверени над 110 къщи
Коментари Харесай

От 30% от проверените къщи търсят пълно възстановяване на средствата

По информация от предходната седмица са тествани над 110 къщи за посетители, формирани са актове и са предявени за възобновяване над 10 милиона лв.. Резултатът от направените инспекции на къщите за посетители показа министърът на земеделието Румен Порожанов на брифинг в Министерския съвет.

За 32 от тези 110 къщи за посетители се желае цялостно възобновяване на средствата , а за останалите е наложена частична финансова промяна. По думите на Порожанов задачата е тези, които не са правилни, да възстановят средствата, които не са употребявани по предопределение.

До сегашния миг от Държавен фонд " Земеделие " са направени инспекции на към 18% от всички къщи за посетители . Земеделският министър уточни, че риск анализът е за 5%.

По остарелия програмен интервал 2007-2013 година са издигнати 746 къщи за посетители . Те са финансират с до 200 000 евро. По данни на Министерството междинното финансиране е към 135 000 евро.
 Проверяват и строителите на къщите за посетители
Проверяват и строителите на къщите за посетители

Целта е да се откри дали евросредствата са употребявани не по предопределение

Порожанов добави, че сигналите са получени, тъй като още през 2016 година всички къщи за посетители са препоръчани на страницата на Държавен фонд " Земеделие " за прилагане от страна на жителите, както и за подаване на сигнали, когато къщите за посетители не се употребяват по предопределение.

Земеделският министър уточни, че всички къщи ще бъдат тествани, без значение дали е изминал мониторинговият интервал, или не. Ако се откри, че има пропуски в докладите и използването на къщите за посетители, ще бъдат налагани съответните финансови корекции и даже и цялостно възобновяване на сумата, закани се Порожанов.

Той се надява инспекцията да се движи допустимо най-бързо, като се засича информация и от Национална агенция за приходите, и от общините. Очаква се да бъде прибавен и риск-анализ за предпочитаните обекти, които да се прегледат в началото, а по-късно ще бъдат тествани и останалите.

Порожанов изрично съобщи, че в случай че има други нарушавания, свързани с Наказателния кодекс, ще бъдат предявявани. Той напомни, че първият случай с къща за посетители, който е бил тестван е на пловдивски учител.

Земеделският министър увери, че не вижда да има директна заплаха да се изгубят евросредства .
 Дикме за къщите за посетители: Не е отговорен този, който е ял баницата
Дикме за къщите за посетители: Не е отговорен този, който е ял баницата

Вината е на Държавен фонд земеделие съгласно някогашния министър

Припомняме, преди седмица основният прокурор разпореди осъществяване на инспекция на всички планове с предмет създаване на жилищни здания (къщи) за посетители на територията на цялата страна.

Повод за това бяха осъществените инспекции на някогашния зам.-министър на стопанската система Александър Манолев по изнесени изказвания за злоупотреби с евросредства, както и на депутата от Българска социалистическа партия Елена Йончева за три къщи за посетители на морето, финансирани със средства на Европейски Съюз.

От прокуратурата увериха, че ще търсят връзка сред бенефициентите на евросредства за създаване на къщи за посетители и служебни лица.

По мотив почналите инспекции някогашният аграрни министър Ахмед Дикме съобщи, че те не са работа на прокуратурата, а на Министерството на земеделието и ДФЗ , защото те са контролиращият орган, който обаче не си е приключил работата.

Днес стана ясно и че инспекциите ще обзет освен бенефициентите, само че и строителите на къщите за посетители.
 Прокуратурата търси връзки на служебни лица с къщите за посетители
Прокуратурата търси връзки на служебни лица с къщите за посетители

Освен това ще се ревизират и къщите, които са издигнати в неразрешени територии
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР