По информация от колегите в аптеките последните 10-ина дни има

...
По информация от колегите в аптеките последните 10-ина дни има
Коментари Харесай

Увеличава се търсенето на лекарства за респираторни заболявания

„ По информация от сътрудниците в аптеките последните 10-ина дни има нарастване на пациенти, които имат присъщите есенни респираторни болести. Има нараснало търсене на медикаменти – противовъзпалителни, температуропонижаващи, витамини “. Това сподели пред БНР председателката на Регионалната фармацевтична гилдия в Бургас маг.-фарм. Любима Бургазлиева.

Тя напомни, че лекарствените артикули с рецепта имат строга регулация от страна на страната, цените се дефинират нормативно и притежателите на позволение за приложимост имат право един път годишно да актуализират цени по отношение на инфлацията, тъй че по думите й във връзка с тези медикаментите няма значително нарастване на цените.

„ Значително се покачват цените на хранителни добавки, някои витамини и някои от лекарствените артикули, които са на свободна продажба “, добави маг.-фарм. Бургазлиева. Но означи, че при най-търсения сега медикамент по отношение на респираторните болести няма значително покачване. „ Може би капки за нос и някои витамини да са с леко нараснали цени “, посочи тя.

Запитана с какъв % приблизително са нарастнали цените при медикаментите на свободна продажба, тя осведоми: „ За другите е друго, от 1-2% до 10-15%, само че не може да се направи резюме за всичко, продуктите са изключително огромна гама “.

Любима Бургазлиева разяснява и дефицита на медикаменти, като посочи, че сега по-съществен дефицит има при медикаментите за инхалация, които съдържат кортикостероиди. „ От нискомолекулните хепарини няма дефицит, от антимикробните антибиотици също няма дефицит. Някои от по-скъпоструващите медикаменти, които се предписват по Здравна каса, са с известно изпитание, само че аптеките вършат поръчки и след не доста огромен интервал от време получават, тъй че пациентите могат да са спокойни, ще им се намерят медикаментите “, изясни тя.

Председателката на бургаската фармацевтична гилдия заяви още, че противогрипни ваксини към този момент има в аптеките и от двата типа, импортирани у нас, и следва установяване на описите с жители над 65 години, които ще имат право да получат безвъзмездна противогрипна ваксина посредством своя персонален доктор. За останалите пък цената на имунизациите е съизмерима с тази от предходната година, стана ясно от думите й.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР