По информация на източниците на форума е трябвало да присъства

...
По информация на източниците на форума е трябвало да присъства
Коментари Харесай

Турция бойкотира форума в Давос заради позицията на организаторите му за Газа


По информация на източниците на форума е трябвало да участва турският министър на финансите Мехмет Шимшек, само че Ердоган не е дал позволение той да отиде на събитието, съобщи Българска телеграфна агенция.

По информация на Блумбърг създателят и ръководител на Световния стопански конгрес Клаус Шваб е осъдил " терористичните офанзиви на Хамас против Израел ", като тази позиция е разгневила турските политици, макар че Шваб прикани и за ограничения за отбрана на цивилното население в линията Газа.

Решението на Ердоган усложнява напъните на Турция да възвърне връзките си със международните вложители, откакто години наред нетрадиционната политика ги беше отблъснала, отбелязва " Блумбърг ".

Това не е първият път, в който турският водач употребява платформата на форума в Давос, с цел да съобщи позицията си по палестинско-израелския спор. През 2009 година Ердоган напусна събитието след спречкване с израелския президент Шимон Перес. По това време еврейската страна организираше военна интервенция в линията Газа. След абсурда с Перес Ердоган не взе участие във форума, макар че турски публични представители се върнаха в Давос няколко години по-късно.

За поредна година международните политически и бизнес водачи се събират в швейцарското курортно населено място Давос за обичайния стопански конгрес. Утре в него се чака да вземе присъединяване и българският министър председател Николай Денков. Форумът в Давос ще продължи до петък.

Още първоначално му се чака персонално да участва президентът на Украйна Володимир Зеленски, единствено ден, откакто в Швейцария се организира среща, отдадена на оферти от него План за мир.

По традиция - с изключение на основните въпроси в икономическата сфера, в Давос се слага акцент и върху най-важните геополитически събития.

Форумът тази година се организира под надпис " Възстановяване на доверието " и ще засегне редица тематики, свързани с внезапната ескалация на геополитическото напрежение и опасенията за световната търговия, свързани с Близкия изток. Инфлацията и икономическият напредък, войната на Русия против Украйна, софтуерните промени и световната фрагментация също са залегнали в дневния ред на събитието.

По традиция ръководителите на МВФ, Световната банка, Световната комерсиална организация и основният секретар на Организация на обединените нации също ще вземат участие в панелите на влиятелния стопански конгрес.

Сред най-високопоставените политически фигури, които се чака да участват в Давос, са министър председателят на Китай Ли Цян и френският президент Еманюел Макрон, като и двамата ще създадат специфични обръщения. Макрон е единственият държавен началник от страните от Г-7, който ще вземе присъединяване в Давос. Миналата година от Г-7 на форума участва само немският канцлер Олаф Шолц.

Сред огромните имена от света на бизнеса в Давос са Сам Олтман, основният изпълнителен шеф на OpenAI, основателя на чатбота " ChatGPT ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР