По хранителен състав тиквата е сходна със зеленчуците, но има

...
По хранителен състав тиквата е сходна със зеленчуците, но има
Коментари Харесай

Вълшебните свойства на тиквата

По хранителен състав тиквата е сходна със зеленчуците, само че има семена като плодовете, по тази причина постоянно се назовава „ плодов зарзават “. Тази вкуснотия не е настояща единствено по коледа, налична е цяла зима, съхранява се дълго време на хладно. Тиквата е извънредно потребна, по тази причина неслучайно е една от първите храни, които се оферират на бебетата при зареждането им. Какви са изгодите от нейната консумация?

Тиквата съдържа съвсем 90% вода и доста фибри, което я прави нискокалорична здравословна храна. В 100 грама варена тиква без захар има единствено 20 калории, 5 грама въглехидрати, 0.75 грама протеини, 0.07 грама мазнини. Тя е идеалната храна за нормализиране на телесното тегло като засища без непотребни калории. Малки и огромни страдат от запек, тиквата е идеалното лекарство срещу мързеливите вътрешности. Фибрите набъбват в червата, основават размер и перисталтиката се усилва, червото елементарно се изпразва. Но с цел да има резултат, както при всички други фибри приемът на вода е наложителен. Най-добре да се употребява сред храненията, а не за десерт. Приета след хранене може да провокира отичане на корема.

 тиква iStock

Консумацията на тиквата подкрепя работата на имунната система. От една страна от дълго време се потвърди връзката черва-имунна система /здрави черва-здрав човек/ за което фибрите на тиквата способстват, от друга тя е богата на значими за имунитета витамини. Тя съдържа доста бета-каротин, който тялото трансформира във вит. А, вит.Е и вит.С. Те от своя страна са значими за здравината на лигавиците и имунитета. Желязото и фолиевата киселина от тиквата също работят в тази посока, а и защищават от анемия.

Децата ни /а и ние/ по през целия ден са пред екраните и зрението се утежнява. И тук на помощ идва още веднъж тиквата. Най-важните за зрението витамин А, лутеин, зеаксантин /последните понижават и риска от макулна недъгавост и катаракта/се намират в тиквата. Дневната потребност от вит. А се съдържа в 100 грама тиква.

 тиква iStock

Тиквата съдържа доста антиоксиданти, които ни защищават от разнообразни болести. Свободните радикали се създават от метаболитните процеси в тялото и при естествени стойности имат потребна роля, да вземем за пример унищожават нездравословните бактерии. При високи стойност обаче провокират оксидативен стрес, който води до заболявания, в това число сърдечно съдови и рак. Антиоксидантите в тиквата алфа каротин, бета каротин, бета криптоксантин и витамините унищожават непотребните свободни радикали. Освен това съдържа много калий, магнезий и желязо, незаменими за положителното здраве.

Поднесена обичайно с мед и орехи, нейните потребни качества се усилват още повече. Но медът би трябвало да се постави преди сервирането, при термична обработка той губи потребните си свойства.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР