По график пускането на газовата връзка България – Сърбия ще

...
По график пускането на газовата връзка България – Сърбия ще
Коментари Харесай

Готвим допълнителна станция на интерконектора със Сърбия, той ще е готов есента

По график стартирането на газовата връзка България – Сърбия ще бъде през октомври. Това сподели служебният министър на енергетиката Росен Христов. Той бе на ревизия за напредъка на дейностите за създаване на междусистемната газова връзка в региона на село Доброславци. По думите му планът напредва в график, даже има леко изпреварване.

„ Абсолютно сигурни сме, че планът ще бъде приключен в точния момент от българска страна, както и в границите на бюджета “.

Министърът уточни, че 1,8 милиарда куб. метра годишно е
потенциалът на газовата връзка.
Христов осведоми, че сега с осем европейски страни се прави огромен разбор на газовия пазар в Югоизточна и Централна Европа за другите страни да диверсифицират доставките си на газ, както е направила България.

Затова страната ни има подготвеност за създаване на спомагателна компресорна станция на интерконектора, с цел да се усили потенциалът му до 3,2 милиарда куб. метра.

За ръководството на плана се ползва този метод, който се прилагаше и в построяването на интерконектора Гърция – България, който е разрешил да се навакса изоставането. „ Плътно всички структури работят и си обменяме на регулярна база информация, тъй че освен направляваме, само че и подкрепяме процеса “, добави министър Христов. Той посочи, че сега няма никакви терзания за довеждане докрай на плана. Газовата връзка ще бъде с реверсивен поток – т.е. България може да купува газ и от Сърбия. Министърът обаче посочи, че главно се планува интерконекторът да бъде употребен в посока България – Сърбия, защото
сръбската страната към момента зависи от съветския газ
и те са запазили потенциал на терминала в Александруполис, който България строи. „ Тази опция за реверсивни доставки ни дава една спомагателна сигурност при положение на потребност да доставяме газ от Централна Европа “, изясни Росен Христов.

Началото на построяването на интерконектора бе обещано на 1 февруари в наличието на президента на Република България Румен Радев и президента на Република Сърбия Александър Вучич.

Тръбата ще бъде дълга съвсем 170 километра, 62 км от които са на територията на България. Интерконекторът потегля от и ще се включва в сръбската газопроводна мрежа при град Ниш.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР