По-голямата част от работодателите у нас са успели да компенсират

...
По-голямата част от работодателите у нас са успели да компенсират
Коментари Харесай

Повечето работодатели са компенсирали инфлацията в заплатите на служителите


По-голямата част от работодателите у нас са съумели да компенсират инфлацията през тази година в заплатите. Това демонстрира допитване до членовете на Българската стопанска камара, поръчано от bTV.

На въпрос " Компенсирахте ли инфлацията в приходите на служащите си " - 79 на 100 споделят „ да “. 21 % надлежно дават отговор негативно. 63 на 100 от работодателите са компенсирали инфлацията с растеж на заплатите, 14% като са нараснали месечните ваучери, които дават на служащите, 8 на 100 са дали годишен бонус, а 5% - тримесечен бонус.

Част от работодателите са комбинирали няколко от тези способи.

Данаил Стефанов работи в печатница от началото на март. И макар че работодателят е нараснал заплатите, отново мъчно се оправя с възходящите цени.

„ Цените са доста високи. В момента 750 лв. ми идва на месец отоплението у дома, за дома. Останалото от заплатата би трябвало да влезе за други потребности ", съобщи Данаил Стефанов.

Управителят на компанията споделя, че заплатите са увеличени приблизително с към 12%.

" В момента, в който установихме, че има леко утешение на трендовете на суровините и материалите, да не се усилват в по-високи граници, предприехме нарастване на главната работна заплата, както и на заработките. Предвиждаме и коледни
бонуси, както всяка година да раздадем в допълнение ", изясни Николай Радев, шеф на компанията.

По-голямата част от работодателите са компенсирали инфлацията, като са нараснали заплатата, демонстрира изследването на стопанската камара. На второ място - като са нараснали ваучерите за храна.

" При всички случаи, когато е толкоз огромна инфлацията и изключително, с цел да се стимулират по-младите чиновници, би трябвало да се търси инструмент с по-бърз резултат, той е или повдигане на заплатите, или ваучерите за храна, да изчакаш за годишен
бонус, с цел да компенсираш инфлацията, е прекомерно дълъг интервал от време ", разяснява Георги Първанов, HR специалист, член на УС на Българска конфедерация по претовареност.

1/5 от компаниите не са съумели да компенсират инфлацията.

" Разбира се – една част не е могла да се оправи с това предизвикателство и то е обяснимо, няма по какъв начин при всички приходите да са се нараснали, тъй като има компании, които работят на поръчки, които от дълго време са направени на закрепени цени ", означи Добри Митрев, ръководител на Българската стопанска камара.

Очакванията за повишаване на цените и, по-конкретно на цената на труда, кара множеството работодатели да включват в проектите си за 2023 година растеж на възнагражденията, демонстрира още изследването на стопанската камара. Всеки пети възнамерява опазване на заплатите следващата година.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР