По-голямата част от него ще изгори в атмосферата Европейската космическа

...
По-голямата част от него ще изгори в атмосферата Европейската космическа
Коментари Харесай

Европейски сателит ще падне на Земята след почти 30 години в космоса

По-голямата част от него ще изгори в атмосферата
Европейската галактическа организация следи небето през днешния ден, тъй като европейският сателит ERS-2 се чака да се спусне към Земята, оповестяват ДПА и Българска телеграфна агенция.

ERS-2 е изстрелян през 1995, четири години след първия модел от серията ERS-1. По това време те са най-авангардните спътници за наблюдаване на Земята.

През 2011 година ЕКА изведе от приложимост ERS-2 и стартира процеса на свалянето му от орбита. След 13-годишен интервал на орбитално раздробяване, главно дължащо се на слънчевата интензивност, спътникът ще навлезе още веднъж в земната атмосфера по натурален път.

По време на повторното нахлуване в атмосферата спътникът ще се разпадне на части. По-голямата част от ERS-2 ще изгори, само че ЕКА към момента следи рухването му към Земята, което съгласно прогнозите ще се случи някъде над източното крайбрежие на Централна Африка.

Всички части, които оцелеят при рухването, ще се разпилян по линия, дълга стотици километра и необятна няколко десетки километра, тъй че обвързваните с това опасности се смятат за доста ниски.

Според данните, получени на 20 февруари, Службата за галактически боклуци на ЕКА предвижда, че ERS-2 ще навлезе в атмосферата към 15:32 ч. по Гринуич (17:32 ч. българско време), плюс минус четири часа поради непредсказуемата слънчева интензивност, която въздейства върху плътността на земната атмосфера и затова върху съпротивлението, изпитвано от спътника.

През 16-те си години работа ERS-2 даде богата информация, която радикално промени познанията за Земята и изменението на климата. Той събра данни за намаляващия полярен лед, изменящата се земна повърхнина, повишаващото се морско ниво, затоплящите се океани и химическия състав на атмосферата. Освен това ERS-2 беше употребен за наблюдаване на естествени бедствия, като тежки наводнения и трусове, в отдалечени елементи на света.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР