По-голямата част от националните паркове ще бъдат затворени и годишната Седмица на дебелите мечки ще бъде отменена, ако правителството спре работа, предупреждава администраторът на Байдън

...
Службата за национални паркове предупреждава, че ще затвори повечето национални
Коментари Харесай

Службата за национални паркове предупреждава, че ще затвори повечето национални паркове в САЩ, ако Конгресът не успее да постигне споразумение за избягване на спиране на работата на правителството този уикенд, а популярна кампания в социалните медии в чест на дебелите мечки ще бъде отменена.

Парковете ще бъдат затворени, тъй като агенцията прилага уроците, научени от предишни спирания, към своите планове за затваряне.

„В случай на изтичане на годишните бюджетни кредити на правителството, сайтовете на Националната паркова служба ще бъдат затворени. Парковете зависят от Конгреса и бюджетните кредити за изплащане на заплатите на персонала и поддържане на функционирането на парковете. Това означава, че по-голямата част от националните паркове ще бъдат напълно затворени за обществен достъп“, каза високопоставен служител на администрацията.

Някои национални паркове, като Националния мол във Вашингтон, окръг Колумбия, и Националния парк Gateway в Сан Франциско, са ясно физически достъпни за обществеността и ще останат такива, каза служителят, но „ще се изправят пред значително намалено обслужване на посетителите“, като събиране на боклук, тоалетни и санитария.

 Общ изглед на сградата на Капитолия на САЩ във Вашингтон, окръг Колумбия, във вторник, 19 септември 2023 г. Общ изглед на сградата на Капитолия на САЩ във Вашингтон, окръг Колумбия, във вторник, 19 септември 2023 г. Греъм Слоун/Sipa САЩ/AP

На други места посетителите трябва да очакват заключени порти, затворени центрове за посетители и никакви актуализации за състоянието на пътеките или пътищата, тъй като хиляди паркови рейнджъри ще бъдат пуснати в отпуск, каза служителят, насърчавайки обществеността да не посещава по време на спиране „от съображения за защита и естествени културни ресурси, както и безопасността на посетителите.“

Спирането на правителството може също така да спре любимите публикации на агенцията в социалните медии, включително едно от най-очакваните и възхитителни събития на агенцията за годината: Седмицата на дебелите мечки, която трябва да започне в сряда. Годишният турнир подчертава мечките в Националния парк Катмай в Аляска, които се подготвят за зимния сезон, като публиката гласува за най-дебелата мечка.

„Мечките ще продължат да дебелеят. Няма да можем да докладваме за напредъка им в това отношение. Всички наши уебсайтове ще бъдат недостъпни по време на период на изтичане и това е друга неприятна последица от спирането. Седмицата на дебелата мечка е една от най-популярните програми от NPS всяка година“, каза високопоставеният служител.

„Мечките са от съществено значение. За съжаление, хората, които наблюдават уебсайта, не са освободени от бюджетни кредити“, добави служителят.

Ще има някои допълнителни изключения от затварянето на паркове, тъй като някои щати работят сами, за да запазят своите съкровища отворени.

„Очакваме държавните лидери да предложат да осигурят финансиране за паркове в техния щат, ако има пропуск в правителственото финансиране. Ние сме ангажирани и сме готови да работим с онези лидери, които се интересуват от тези дискусии“, каза служителят, добавяйки, че NPS и Министерството на вътрешните работи очакват „известна креативност“ от щатите, когато се справят със затварянето.

Например, губернаторът на Аризона Кейти Хобс каза, че нейният щат ще работи, за да запази Големия каньон отворен по време на спиране.

Решението за затваряне на по-голямата част от парковете произтича от уроците, научени по време на предишни затваряния на правителството. По време на 35-дневното затваряне от декември 2018 г. до януари 2019 г. портите към националните паркове останаха отворени, макар и със сериозен недостиг на персонал, което според длъжностното лице създаде значителни последици.

Както CNN съобщи по това време, предишното спиране е видяло препълнени тоалетни, кошчета за боклук с пълен капацитет и вандализъм в националните паркове. Малко повече от седмица след това спиране, националният парк Joshua Tree беше принуден да затвори поради опасения за здравето и безопасността на тоалетните с почти пълен капацитет.

„Голямо количество“ посетители на паркове в цялата страна по време на това затваряне, каза високопоставеният служител, „претовариха парковете“, повредиха ресурсите и изчерпаха средствата за такси за поддръжка, които са от решаващо значение за усилията за поддръжка.

„Не е красива гледка“, каза служителят, запитан за тези предишни въздействия. „Парковете се разкопават от всичко това. И така, това беше много трудно и разочароващо нещо за парковете, от което трябваше да се възстановят, и ние научихме от този опит какво ще видите отразено в плана за изтичане. Това е едно признание, че спирането означава нещо и че не може да бъде както обикновено, защото разчитаме на бюджетни кредити.“

Парковете, които са физически достъпни, добави служителят, ще имат „гъвкавост, за да останат на върха на канализацията“, друга стратегия, научена от миналото спиране.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР