По-голямата част от културните събития, планирани по време на българското

...
По-голямата част от културните събития, планирани по време на българското
Коментари Харесай

Повечето културни събития от европредседателството били изпълнени

По-голямата част от културните събития, планувани по време на българското европредседателство, са изпълнени. Това се разбра от думите на министъра на културата Боил Банов пред Би Ти Ви.

Той изясни, че при някои има забавяне, а множеството са били планувани за месеците май и юни. Общо към 1.6 млн. лева е цената на цялата стратегия. Банов разяснява, че изявленията, в които се твърди, че програмата не е изпълнена не са офанзива към него или други институции, а към създателите, ангажирани в програмата.

Министърът разгласи още, че е допустимо през идващия програмен интервал на финансиране от Европейски Съюз България да отбрани планове, свързани с културното завещание. Повод за коментара му е рушащото се читалище " Светилна " в град Шипка. То е строено през 1934 година

Банов сподели, че сега нищо не може да се направи, тъй като читалището е частна общинска благосъстоятелност. Общината пък не може да кандидатства по програмата за развиване на селските региони за ремонт, тъй като към този момент Шипка е оповестена за град. На процедура сега няма стратегия, по която може да се финансира сходен ремонт. По оценката на министъра ще трябват най-малко 3 млн. лева за ремонта на красивата постройка.

Увери, че известната като двойната къща в София, която бе разрушена, ще бъде възобновена от притежателя, който е поел ангажимент да употребява идентични материали с тези, употребявани при първичното строителство. Проектът, по който щяло да стане това, предвиждал надстрояване, само че със опазване на основните фасади.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Европредседателството (255)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР