По-голямата част от хората поне веднъж са изпитвали ефекта дежа

...
По-голямата част от хората поне веднъж са изпитвали ефекта дежа
Коментари Харесай

Разновидности на ефекта „дежа вю“

По-голямата част от хората най-малко един път са изпитвали резултата дежа вю – един от най-загадъчните явления, свързани с нашите мемоари. Но не всеки знае, че това загадъчно чувство има своите разновидности. Ето най-разпространените от тях:

Дежа вю – към този момент забелязано

 чувствено

Това е най-известното дежа вю. Ако приказваме на езика на науката, то това е психическо положение, при което човек усеща, че към този момент в миналото е бил в сходна обстановка, само че чувството не е обвързвано с съответен миг от предишното, а се отнася към предишното като цяло. Изпитвайки класическото възприятие дежа вю, вие усещате, че към този момент сте виждали това място или обстановка, само че не може да си спомните тъкмо по кое време. Често, изпитвайки класическото възприятие дежа вю, човек не може тъкмо да разбере: на сън ли го е видял или действително.

Дежа веку – към този момент претърпяно

 

Ако дежа вю е чувството за нещо към този момент забелязано, то дежа веку е чувството, че сте видели обещано събитие по-рано, само че доста по-детайлно, тъй като познавате миризмите и звуците. Често това прекарване е съпроводено със мощно възприятие, че знаете какво се случва по-късно. Най-известните моменти от кино лентата „ Последен излаз “, в които основните герои предусещаха какво ще стане, не е нищо друго, с изключение на дежа веку.

Дежа визите – към този момент посетено

Това е по-рядко срещано събитие, при което пораждат необясними познания за новото място. Например, може да познавате маршрута в нов град в случай, че в никакъв случай не сте били там и няма по какъв начин да сте получили тези познания. И все пак симате чувството че към този момент сте били там…

Дежа сенти – към този момент почувствано

Това е психическо събитие, че към този момент сте изпитвали тези усеща. Споменът нормално поражда при чуването на глас на различен човек, озвучени мисли или четене. Или пък когато посетите запаметяващо се за вас място, вие още веднъж изпитвате същите усеща, които са ви изпълнили и при предходното посещаване на това място. За разлика от другите типове дежа вю, при дежа сенти не поражда сянката за нещо паранормално или неестествено.

Жамевю – в никакъв случай невиждано

Това е положението, което е противоположно на дежа вю, при което човек възприема позната обстановка, все едно за пръв път изпада в нея. Може внезапно да не познаете различен човек, дума или място, което към този момент знаете. При едно проучване учени задали на 92 доброволци да напишат думата „ врата “ 30 пъти за 1 минута. В резултат на това 68 % от участниците изпитали признаците на жамевю, като почнали да се съмняват, че думата „ врата “ е действителна. Възможно е явлението жамевю да е признак на отмалялост на мозъка.

Пресквю

Това е това чувство, при което си споделяме „ на езика ми е, само че не мога да се сетя “. Силно възприятие, когато не може да си спомните добре позната дума. Човек си спомня една или няколко характерности на забравената дума, да вземем за пример първата ú писмен знак, само че усеща леко страдалчество при търсене на думата и възприятие на облекчение, когато тя се появи в мозъка му.

L’esprit de l’Escalier

 

За страдание този френски израз няма дословен превод на български. Ние ще го определим самосиндикално като нещо сходно на „ духовитост на стълбите “. Това е положението, когато откриваме мъдро решение или отговор, когато към този момент е прекомерно късно. Това може да бъде отговор на засегнатост или остроумна имитация, която ви идва на акъла, когато към този момент е безполезна. Вече сте „ на стълбите, слезнали сте от сцената “.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР