По-голямата част от гласувалите за ГЕРБ и Възраждане на първия

...
По-голямата част от гласувалите за ГЕРБ и Възраждане на първия
Коментари Харесай

Повече избиратели на ГЕРБ и Възраждане са подкрепили Григорова на балотажа

По-голямата част от гласувалите за ГЕРБ и " Възраждане " на първия тур, които са дали своят вот и на втория, са подкрепили Ваня Григорова .

Това демонстрира разбор на демографските профили от екзитпола на втория тур на локалния избор в София, от социологическата организация " Галъп интернешънъл " в понеделник.

Балотажът в София ден по-рано беше извоюван от претендента на " Продължаваме промяната-Демократична България " и " Спаси София " Васил Терзиев . Той получи 48,20% от гласовете, а Ваня Григорова , която беше излъчена от необятна коалиция от леви и проруски партии, получи 46,89%.
Гласоподавателите по пол, възраст и обучение
Според разбора на " Галъп " по-младите и хората в дейна възраст са подкрепили новия кмет на София Васил Терзиев на балотажа в неделя. Опонентката му Ваня Григорова е събрала благосклонностите в по-голяма степен на по-възрастните.

При Терзиев над 80% от вота на втория тур идва от висшисти, до момента в който при Ваня Григорова този дял е десетина пункта по-нисък.

И за двамата претенденти са дали своят вот повече дами (почти 58,9% за Григорова и 55,5% за Терзиев). Това " Галъп " изяснява с обстоятелството, че дамите са били по-активни гласоподаватели на балотажа в София.
Гласоподавателите съгласно партийни благосклонности
Над 70% от вота за Терзиев идва от симпатизантите на подкрепилите го обединения " Продължаваме промяната – Демократична България " и " Спаси София ". За съпоставяне делът на последователите на Българска социалистическа партия при гласувалите на втория тур за Григорова е едвам малко над една трета.

Така Григорова затвърждава облика си на претендент с по-скоро протестен и отвъдпартиен фокус, означават анализаторите.
Гласовете на другите електорати
Около две трети от излезлите на първия тур в София за листа или кандидат-кмет на националистическата проруска партия " Възраждане " , са излезли да гласоподават и в този момент. Сериозно болшинство измежду тях са избрали Григорова (9,8% против 1,1% за Терзиев). Така, малко над 20 000 гласа за Ваня Григорова на втория тур от локалния избор идват от партия " Възраждане ".
Малко над 20 000 гласа за Ваня Григорова на втория тур от локалния избор идват от партия " Възраждане "
Повече обаче са гласовете за нея, идващи от ГЕРБ (10,8% от излязлите да гласоподават на балотажа против 5,1% за Терзиев). Общо към половината, излезли на първия тур за ГЕРБ или Хекимян, са дали своят вот и на втория тур - за Григорова.

Социолозите преполагат, че делът им е даже още по-голям, доколкото в огромния брой отводи от да вземат участие в екзитпола евентуално се крият точно гласуващи за Григорова последователи на ГЕРБ.

Голяма част от поддръжката за претендента за кмет на " ИТН " Ивайло Вълчев на балотажа е отишла още веднъж при Ваня Григорова.

Според " Галъп " евентуално половината от подкрепилите Вили Лилков , повдигнат от обединението " Синя София ", са дали своят вот и на балотажа. При тях съотношението е отчетливо в интерес на Терзиев, въпреки и да личат високи дялове в опцията " Не поддържам никого ".

Ако значително Терзиев е запазил поддръжката от първия тур, то Ваня Григорова е качила още.

" Може да се проучва за какво, дали това е углавен избор ", сподели пред БНР социологът от " Галъп " Яница Петкова.

На в столицата Васил Терзиев завоюва 31,8% поддръжка (119 121 гласа), а Ваня Григорова остана втора с 21,6% (80 875 гласа). Тогава беше определен и нов състав на Столичния общински съвет, в който влизат 9 съветници от „ Българска социалистическа партия за България “.

Последно в понеделник Григорова сподели, че от втория тур.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР