По-голямата част от европейците смятат, че започва нова студена война

...
По-голямата част от европейците смятат, че започва нова студена война
Коментари Харесай

Повечето европейци вярват, че е започнала нова Студена война между САЩ, Русия и Китай

По-голямата част от европейците считат, че стартира нова студена война сред Съединени американски щати и техните съществени геополитически противници, Китай и Русия , съгласно изследване, само че малко на брой преглеждат личната си страна като директен участник, написа " Гардиън ".

Въз основа на допитване в 12 държави-членки , проучването на Европейския съвет по външни връзки (ECFR) откри, че от ден на ден европейци считат, че управлението на Европейски Съюз в Брюксел е страна в новия интернационален спор .

Докато отстъпките от алианса АУКУС не престават и на фона на диалозите за раздори в западния съюз , създателите на изследването декларират, че данните от социологическите изследвания демонстрират, че съществува ясна заплаха от разширение на пропастта сред европейското публично мнение и това в Съединени американски щати .
 Германия усеща разногласието за подводниците като пестник за пробуждане
Германия усеща разногласието за подводниците като пестник за пробуждане

Михаел Рот: Трудно ще се възвърне доверието сред Европейски Съюз и съюза Съединени американски щати, Англия, Австралия

Отговорите също по този начин показаха " разминаване " сред политическите упоритости на Брюксел и държавите-членки на Европейски Съюз , те прибавиха, че това м оже да подкопае ефикасен европейски отговор при положение на ескалация на напрежението с Китай или Русия .

" Европейската общност счита, че има нова студена война, само че не желаят да имат нищо общо с нея ", разяснява Марк Леонард, съавтор на проучването и шеф на ECFR.

" Нашите изследвания разкриват, че рамката на " студената война " рискува да отчужди европейските гласоподаватели . "

Ако Вашингтон и Брюксел се готвят за битка сред поколенията на " цялото общество " против автократиите в Пекин и Москва ", те биха могли да открият, че " нямат публичен консенсус зад себе си ".
 Засилва се конкуренцията във въоръжаването в Азия
Засилва се конкуренцията във въоръжаването в Азия

Набляга се на ракети - нуклеарни, крилати, хиперзвукови, противокорабни, балистични, както и на подводници, и на самолети

В 12 от изследваните страни 62% от интервюираните считат, че сред Съединени американски щати и Китай се води нова Студена война, а 59% виждат ерес сред Съединени американски щати и Русия.

Само 15% от европейците считат, че тяхната лична страна е в нова студена война с Китай, като нараства до 25% с Русия. Мнението, че това не е по този начин, е най-силно изразено в Унгария (91%), България (80%), Португалия (79%) и Австрия (78%)

Повече европейци - макар че 31%, към момента малцинство - считат, че Европейски Съюз в този момент е в спор с Китай, като 35% споделят, че това не е по този начин. 44% декларират, че Европейски Съюз е в нова Студена война с Русия .
 В Съединени американски щати виждат Русия като най-голямата военна опасност през идващите 10 години
В Съединени американски щати виждат Русия като най-голямата военна опасност през идващите 10 години

НАТО бил постигнал доста по повод укрепването на потенциала си за опълчване на Москва

Авторите споделят, че европейците " най-сетне ще признаят обща европейска външна политика ", когато става въпрос за Китай и Руси, и виждат Брюксел, а не личните си национални държавни управления като " най -подходящите за отбрана на техните ползи и полезности ".

Но те означиха, че ястребността на Брюксел опонира на зрението и мнението в Европа и че рамкирането на студена война евентуално ще отблъсне повече гласоподаватели, в сравнение с ще притегли.

Политиците ще би трябвало да се борят за мощен атлантически съюз по нов метод , споделиха те.

" За разлика от първата Студена война, европейците не виждат непосредствена, екзистенциална опасност за съседството на Европа или възприятие за идеологическа единодушие в свободния свят ", споделя Леонард.

" Политиците не могат повече да разчитат на напрежението с Русия и Китай, с цел да убедят гласоподавателите в цената на мощен атлантически съюз. Вместо това те би трябвало да акцентират европейските ползи . "
 Байдън и Джонсън с метод против Русия и Китай на база полезности
Байдън и Джонсън с метод против Русия и Китай на база полезности

Джонсън е припрян за срещата за народна власт - " ще помогне за интернационалните дейности "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР