По-голяма част от трудоспособното население в Хърватия не работи, сочат

...
По-голяма част от трудоспособното население в Хърватия не работи, сочат
Коментари Харесай

По-голяма част от трудоспособното население в Хърватия не работи

По-голяма част от трудоспособното население в Хърватия не работи, сочат най-новите данни на хърватския народен статистически институт, представени от хърватския уебсайт Индекс. 

Само 49,2 % от популацията в трудоспособна възраст е заето, до момента в който 47,3 % се смята за неактивно, а 3,5 % са безработни.

Най-висока претовареност е записана в Северна Хърватия (54,9 процента) и град Загреб (53 процента). Статистическият район Адриатическа Хърватия има най-нисък % безработни измежду популацията в трудоспособна възраст, само че огромен % неактивни хора (50,3%). По-висок дял неактивни хора има Панонска Хърватия, само че също по този начин и най-голям дял на безработни в страната. Данните се отнасят за юли, август и септември 2022 година

Населението в трудоспособна възраст обгръща хората на 15 и повече навършени години, а коефициентът на претовареност е процентният дял на заетите от популацията в трудоспособна възраст. Тези данни приказват доста за силата на хърватската стопанска система и потреблението на човешките запаси, отбелязва Българска телеграфна агенция.

Броят на дейното население, което се отнася за заетите и незаетите, които търсят работа, е по-голям от броя на неактивното население. Но в случай че на неработещите се гледа като на хора, които не работят (не по своя вина), а на неактивните като на такива, които не желаят и не би трябвало да работят (учене, болест, напреднала възраст, т.е. пенсия), тогава излиза, че множеството от трудоспособните хора в Хърватия не работят. По-точно неработещите са 1, 799 милиона, а работещите 1, 710 милиона.

В момента  за пенсията на един  пенсионер работят 1,32 чиновници.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР