По-голяма част от британските компании, които в продължение на шест

...
По-голяма част от британските компании, които в продължение на шест
Коментари Харесай

4-дневната работна седмица има огромен успех във Великобритания

По-голяма част от английските компании, които в продължение на шест месеца изпробваха 4-дневната работна седмица, са решили да продължат с нея и след края на пилотния стадий. Проектът продължи сред юни и декември 2022 година В него се включиха 61 компании във Англия, написа Ройтерс.
Служителите са работили 4 дни в седмицата, само че със същия размер работни задължения, като са получавали досегашната си заплата. От фирмите, които са избрали да се включат, 56 ще продължат да работят по този метод, като 18 от тях - за непрекъснато.
Джо Райл, шеф на акцията „ 4-дневна работна седмица “, сподели, че тези резултати демонстрират, че 4-дневната седмица в този вид в действителност работи.
Според основаната във Англия изследователска организация Autonomy, която разгласява отчета дружно с група учени, това е най-мащабното изследване в света досега.
Повечето участващи компании от разнообразни браншове и с друга величина, с общо 2900 чиновници, споделят пред Ройтерс, че продуктивността се е запазила.
Служителите настояват, че благосъстоянието им и салдото сред професионалния и персоналния живот са се подобрили. Същевременно данните демонстрират, че вероятността чиновниците да изоставен работата си е доста по-малка.
Собственик на занаятчийска пивоварна, участващ в тестовия интервал, споделя, че по този метод за по-кратко време се подтиква по-голяма продуктивност.
" Искаме да сме по-заети и под по-малко напрежение ", цитира отчетът думите му.
Експериментът води и до смяна в настройките на чиновниците. 15% от тях даже споделят, че никаква сума пари не би могла да ги накара да се върнат към 5-дневната работна седмица.
В изследването са показани най-вече компании от секторите на маркетинга и рекламата, професионалните услуги, както и благотворителни организации. Приблизително 66% от участващите са имали 25 или по-малко чиновници, а 22% - 50 или повече чиновници.
В фирмите четирите работни дни са били разнообразни - някои хора са почивали в сряда, до момента в който други са предпочели да вкарат дълъг уикенд.
Доказателствата от изследването, че четиридневната работна седмица оказва помощ за привличането и задържането на личен състав, могат да се окажат значими за Англия, където има дефицит на работна ръка след излизането от Европейския съюз и пандемията от COVID-19.
" Това би трябвало да ни даде конкурентно преимущество ", споделя старши управител в застрахователна компания, участваща в изследването.
Разговорите за 4-дневната работна седмица бяха обновени от пандемията COVID-19. Тогава доста от служащите и работодателите премислиха смисъла на гъвкавостта на работното място, както и на салдото сред работа и свободна време.
Великобритания не е първата страна в света, която документира своя триумф с 4-дневната работна седмица. През февруари белгийските служащи получиха правото да работят цяла работна седмица в четири дни вместо нормалните пет. Законопроектът влезе в действие на 21 ноември, позволявайки на чиновниците да решат сами какъв брой дни в седмицата да работят. Интерес към този модел на работа демонстрират към този момент и от доста други страни, измежду които - Испания и Япония.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР