По-голям брой изследвания и процедури за пациентите без постъпване в

...
По-голям брой изследвания и процедури за пациентите без постъпване в
Коментари Харесай

Подписват анекса към Националния рамков договор за медицински услуги

По-голям брой проучвания и процедури за пациентите без постъпване в болница и по-високи цени на клиничните пътеки са заложени в анекса към Националния рамков контракт за медицински действия. Документът ще бъде подписан през днешния ден от Надзорния съвет на Здравната каса и Българския лекарски съюз, в наличието на здравния министър. Ще бъде подписан и анекс към рамковия контракт, по който зъболекарите работят със Здравната каса.

По силата на анекса повече публични пари би трябвало да се похарчат за достъп на пациентите до профилактични прегледи, като скрининг за рак на гърдата и рак на простатата. Изследването нуклеарно магнитен резонанс ще се назначава по облекчена процедура, което да спести чакането от няколко седмици, а гастроскопията и колоноскопията ще се вършат за ден в болница или в поликлиника. За повече еднодневни процедури упорстваха от Лекарския съюз.

От 1 март цените на клиничните пътеки се усилват приблизително с 20 %, като не е ясно до каква степен това ще помогне на регионалните и общинските лечебни заведения да обезпечат задоволително високи заплати на медиците, тъй че да избегнат финансовите наказания, заложени в анекса и в действие от 1 юни. Колкото до рамката, по която ще работят зъболекарите, основна смяна в здравния пакет няма. Договорени са 3 милиона лв. в допълнение, посредством които от 1 май да се понижи доплащането за пациентите при нужда от протези.

През тази година в бюджета на Здравната каса са заложени разноски за над 8 милиарда лв..
Инфо: БНР

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР