"По германски оценки в Афганистан все още има между 10

...
"По германски оценки в Афганистан все още има между 10
Коментари Харесай

Меркел: В Афганистан остават между 10 и 40 хил. души, имащи право на евакуация в Германия

"По немски оценки в Афганистан към момента има сред 10 000 и 40 000 души локален личен състав на организации за развиване, които имат право да бъдат евакуирани в Германия, в случай че считат, че са застрашени ". Това сподели немският канцлер Ангела Меркел, представена от Ройтерс.

Според Меркел множеството от хората, работещи за немската войска и полиция, към този момент са напуснали Афганистан, само че защото помощта за развиване за страната не е спряна, огромна част от личния състав в тази област продължава да е на афганистанска територия.

"В момента нашето внимание е концентрирано върху локалния личен състав, а това не са 300 индивида, става дума евентуално по-скоро за нещо от порядъка на 10-40 хиляди души и ние ще би трябвало да забележим какъв брой от тях желаят да изоставен страната и какъв брой не желаят ", съобщи тя на конференция в Берлин с австрийския канцлер Себастиан Курц.

По думите ѝ Германия е подготвена да оказва филантропична помощ на бягащите от родината си афганистанци, само че по опция в района, показва ТАСС.

"Искаме да дадем опция на колкото се може повече хора да получат филантропична поддръжка покрай родината си ", сподели Меркел.

Тя съобщи, че Германия разисква с някои европейски страни по какъв начин да бъде открит контакт с талибаните в Кабул или в района, само че не става дума за дипломатическо признание.

Германия деликатно следи дали талибаните съблюдават обещанията си да сформират представително държавно управление и да разрешат на хората, които желаят, да изоставен Афганистан, сподели немският външен министър Хайко Маас, представен от ДПА.

Той съобщи на взаимна конференция с пакистанския външен министър Шах Махмуд Куреши в Исламабад, че чака талибаните "скоро " да сформират ново държавно управление на Афганистан.

Маас сподели, че Германия координира напъните си с Пакистан за изтегляне на своите жители от Афганистан и ще продължи да прави това в бъдеще.

"Ние също по този начин се готвим в тясно съдействие с други да организираме чартърни полети, когато летището в Кабул стартира да работи още веднъж ", съобщи немският външен министър, който е на четиридневна обиколка в прилежащи на Афганистан страни.

Куреши акцентира нуждата от интернационално съдействие за непоклатимост в Афганистан.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР