По-евтините горива и енергия вече започват да се отразяват на

...
По-евтините горива и енергия вече започват да се отразяват на
Коментари Харесай

Цените на хранителните продукти на едро плахо падат

По-евтините горива и сила към този момент стартират да се отразяват на питателните артикули, само че към този момент се намаляват единствено цените, по които производителите им ги продават.

Според данните на Национален статистически институт, оповестени в четвъртък, общият показател на цените на производител през февруари се е намалил по отношение на предходния месец с 5,9%, а единствено на производителите на хранителни артикули - с 0,2%. Това е първото намаляване на цените на храните, открито от близо година насам. В съпоставяне с февруари на 2022 година цените на производител на хранителни артикули към момента са по-високи с 23,1%.

Единствено при производството на съществени метали има намаляване и на годишна база в границите на 3,1%. Металите започнаха да нарастват още през 2021 година, когато международната стопанска система претърпя временен взрив, последвал пика на пандемията, и евентуално по тази причина в този момент при тях първо се следи намаляване на цените.

Сравнително рядко се случва, само че през февруари цените на производител за вътрешния пазар понижават с повече, в сравнение с цените на стоките, предопределени за експорт. При цените за вътрешния пазар понижението на месечна база през февруари е 7,9%, а за външния пазар - единствено с 1,9%.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР