По-евтини карти за пътуване на пенсионери предвиждат промени в Наредбата

...
По-евтини карти за пътуване на пенсионери предвиждат промени в Наредбата
Коментари Харесай

На вниманието на пенсионерите: Променят цената на картите за...

По-евтини карти за пътешестване на пенсионери плануват промени в Наредбата за обезщетения и дотации за автобусните транспорти и Постановление № 66 на Министерски съвет от 1991 година за установяване на понижения в автомобилния превоз, качени за публично разискване, оповестява Pariteni.

Предложено е по-голямо нарастване на наложителното понижение от постоянната цена на издаваните абонаментни карти за пътешестване по главните градски линии на лицата, получаващи пенсия и навършили възрастта за пенсия по член 68, алинея 1 - 3 от КТ, с – от 20 на 100 на 30 на 100. По този метод се цели разширение на опцията за достъп до транспортна услуга за една от най-уязвимите и наранена от пандемията от COVID-19 и инфлационните процеси обществена група, написа в претекстовете към плана.

Така ще се подтиква и потреблението на публичен вътрешноградски превоз, което има екологичен резултат, а също по този начин поддържане на по-добро ниво на транспортно обслужване, защото и все още доста от превозвачите правят по-голямо понижение за пенсионери от нормативноопределеното от 20 на 100, за което не получават обезщетения от държавния бюджет.

Военноинвалидите и военнопострадалите , които пътуват гратис, ще имат право на абонаментна карта, включваща безграничен брой пътувания по автобусната, тролейбусната и трамвайната мрежа в общината, където живеят и по вътрешноградския превоз, в това число метрополитена, в цялата страна като се изключи спомагателните автобусни линии.

Намалението следва да бъде осъществявано от превозвачите и надлежно обезщетено със средства от държавния бюджет.
Документът планува още актуализиране на оптималният размер на обезщетенията за превозвачите поради  намалените доходи от по-евтините карти за възпитаници, студенти и пенсионери. 

Двойното нарастване на оптимално допустимите стойности за компенсиране, избрани в Наредбата е извънредно неотложно и наложително, поради обстоятелството, че настоящите все още стойности не дават отговор на действително нужните средства за компенсиране на превозвачите на осъществяваните от тях наложителни понижения за двете горепосочени категории правоимащи пасажери, се показва в претекстовете към плана.

И се добавя, че те не са променяни от 2008 година и не подхождат на действителната икономическа конюнктура и мощно повишените разноски при даването на транспортни услуги, с оглед фрапантно увеличените цени на горивата, ел. силата, разноските за личен състав, следствията от пандемията от Коронавирус 19 и др.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР