По експертни данни през четвъртото тримесечие на 2022 г. средната

...
По експертни данни през четвъртото тримесечие на 2022 г. средната
Коментари Харесай

Ръстът на средната заплата е най-висок във Враца и Перник

По експертни данни през четвъртото тримесечие на 2022 година междинната работна заплата в страната e 1879 лева или с 16,6% повече в съпоставяне със същия интервал на миналата година. Най-високо е възнаграждението в София – 2571 лева, което е с 36,8% над цената за страната . Това демонстрират данните от осведомителния бюлетин в региона на виталното ниво и приходите за четвъртото тримесечие на 2022 година, който Министерството на труда и обществената политика разгласява на уеб страницата си.

Най-голям е растежът на междинната заплата на годишна база във Враца – 19,3% и Перник – 18,4% , а минимален е в Търговище – 7,6% .

Според статистиката общият приход приблизително на разположение от домакинство е 2426,5 лева и нараства с 19,1% по отношение на същото тримесечие на миналата година. Най-висок условен дял има приходът от работна заплата /55,7%/, следван от този от пенсии /31,3%/ и от независима претовареност /4,9%/.

За последните три месеца на предходната година междинните хонорари са над междинните за страната в осем стопански области . Данните демонстрират, че в тях работят към 1/3 от всички наети.

Най-високи междинни работни заплати се регистрират в активност „ Създаване и разпространяване на информация и креативен артикули, далекосъобщения “ – 4417 лева, следвана от „ Производство и систематизиране на електрическа и топлинна сила и на газообразни горива “ – 2934 лева, и „ Финансови и застрахователни действия “ – 2853 лева

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР