По-ефективни терапии, нанотехнологии и дори перспектива за ваксиниране за определени

...
По-ефективни терапии, нанотехнологии и дори перспектива за ваксиниране за определени
Коментари Харесай

Лечения, ваксини и технологии: нови оръжия срещу рака

По-ефективни лечения, нанотехнологии и даже вероятност за имунизиране за избрани тумори: борбите може постепенно да стартират да се обръщат в безкрайната война против рака.

Втората водеща причина за гибел в международен мащаб, ракът е извършител на към 9,6 милиона смъртни случая или един на всеки шест смъртни случая през 2018 година

Преди Световния ден за битка с рака в четвъртък, ето един взор към някои от по-обещаващите развития в лекуването и профилактиката на заболяването.

Лекарствата за имунотерапия, които приготвят имунната система да разпознава и унищожава раковите кафези, дадоха големи очаквания против нелечими до момента ракови болести през последното десетилетие.

Но те се разграничават доста при другите форми на рак и работят единствено при към една четвърт от всички пациенти.

Основният фокус на проучванията в този момент се концентрира върху " увеличение на % на пациентите, които реагират добре на имунотерапията " съгласно Кристоф льо Турно, който е шеф на клиничните проучвания във френския институт " Кюри ".

Един обещаващ метод е създаването на антитела, способни да разпознават характерен протеин, открит в раковите кафези, " което би помогнало на тялото да унищожи тези кафези ", посочи Аксел Кан, който е ръководител на Лигата против рака

Той сподели, че проучванията демонстрират, че използването на медикаменти или отрови е помогнало за заличаване на раковите кафези, откакто антителата ги открият.

Продължават проучванията и на имунотерапията след химиотерапия, като първичното лекуване основава разновидности в раковите кафези, които могат да ги създадат по-лесни за разкриване и гонене от имунната система.

Друга техника, известна като терапия с блокажни инхибитори, също е дала огромни очаквания.

Когато протеините, съдържащи се в раковите кафези, се свързват с имунните кафези, те изпращат сигнал за изключване към останалата част от имунната система, като деактивират естествените защитни сили на организма.

Терапията с инхибитор на контролна точка всъщност блокира това свързване, позволявайки на имунните Т-клетки да търсят и унищожават патогена.

Тази техника към този момент доста усъвършенства прогнозите за някои меланоми и рак на белия дроб, а в ход са и други опити.

Такова лекуване може да предложи вяра и на 10-15 % от страдащите от рак на гърдата, които получават по този начин наречените " тройно-отрицателни " прогнози - тумори, които не съдържат нито хормонални, нито HER2 протеинови рецептори.

HER2-позитивният рак на гърдата има наклонност да пораства по-бързо от другите форми, само че е също толкоз по-лечим.

Тройно-отрицателният рак на гърдата обаче е " нормално по-агресивен (но) наличните през днешния ден благоприятни условия за лекуване не са задоволително ефикасни ", съгласно изследователския център на Фондация Arc покрай Париж.

Едно изследване с лекарството durvalumab, оповестено този месец в Nature Medicine, сподели, че антитялото е ненапълно дейно при изключване на способността на туморите да заобикалят имунната система.

В ход са и опити за изследване на ефикасността на някои кандидат-ваксини, които могат да оказват помощ за лекуване на тумори.

Френската биотехнологична компания Transgene създава лекуване, комбиниращо имунотерапия и вирусна векторна ваксина - модифициран вирус, който доставя на тялото противоракови указания.

Подобно изследване се организира за лекуване на пациенти с рак на ухото, носа или гърлото.

Центърът за лекуване на рак Oncopole Toulouse, провеждащ проучването, съобщи, че лекуването работи като тип " услуга за различаване на лица " за имунната система, с цел да открива раковите кафези и да се научи по какъв начин да ги унищожава - сходно на това по какъв начин работят някои ваксини.

Анализирайки структурата и все по-често генетичният състав на рака играе значима роля освен в прогнозата - какъв брой е евентуално пациентът да се възвърне - само че и в това, какви благоприятни условия за лекуване са налични.

" Това в действителност е главният въпрос: не си коства да се дават избрани лекувания на хора, които няма да се възползват от тях, и е безусловно значимо тези, които ще се възползват, да ги получат, сподели Ерик Солари, теоретичен шеф на Arc Foundation.

По-доброто схващане на някои разновидности в раковите кафези, както и по какъв начин се държат имунните кафези, оказват помощ на лекарите да вършат все по-точен избор на лекуване.

Друга област на възходящ интерес е вероятното потребление на нанокапсули - микроскопични покрития от метал или лой върху съществуващите лекарствени молекули.

Идеята съгласно Solary е да се разпредели по-добре лекарството към тялото на пациента, като му се разреши да " отиде непосредствено в туморните кафези и да се избегне увреждането на естествените кафези ".

В същия дух откривателите също се пробват да употребяват генетично модифицирани салмонелни бактерии за заличаване на тумори от вътрешната страна на открито - където по-традиционните лекувания, по-специално химиотерапията, не могат да обхванат.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР