По една тясна, криволичеща уличка в центъра на Рим, златни ...

По една тясна, криволичеща уличка в центъра на Рим, златни

Зеленият пропуск срещу COVID пробуди темата за фашизма в Италия

По една тясна, криволичеща уличка в центъра на Рим, златни павета блестят от пешеходната пътека пред къщите, гравирани с думите: Deportata Auschwitz ( "Депортиран в Аушвиц ").

Един от камъните е отдаден на Росана Кало, която е единствено на две години, когато дружно с майка си е превозена на стотици благи в нацисткия лагер на гибелта. При идването си тя е убита в газовите камери.

Тези плочи в памет на повече от 1000 жертви, отвлечени от домовете им в еврейското гето на италианската столица през октомври 1943 година, са отрезвяващо увещание за тъмното минало на страната.

Италия влиза във Втората международна война като съдружник на Адолф Хитлер през 1940 година, само че фашисткият режим на Бенито Мусолини към този момент е приел антисемитизма. Месеци откакто той е свален от власт през 1943 година, немските управляващи стартират да събират евреи в Рим и други огромни градове в северната част на страната.

Повече от 75 години след безславната гибел на Мусолини от ръцете на партизаните, дебатът за фашистката идеология-и нейната продължаваща прелест за някои италианци-се разпалва още веднъж след опитите на държавното управление да направлява пандемията на ковид.

На 9 октомври централата на най-огромния профсъюз в Италия и незабавното поделение на болничното заведение в Рим бяха атакувани по време на гневни митинги против "Зеления пропуск " в страната, който има за цел да ограничи разпространяването на Коронавирус-19.

"Зеленият пропуск ", който влезе в действие предишния петък, изисква всички служащи-от личния състав на кафенета до обслужващия перносал, таксиметровите шофьори и учителите-да показват доказателство за имунизация, негативен тест за Коронавирус-19 или скорошно възобновяване от инфекцията. Италия, която беше епицентър на пандемията от Коронавирус-19 в Европа – в този момент е една от най-имунизираните страни на континента.

Членове на неофашистката Forza Nuova бяха задържани по отношение на насилствените офанзиви в Рим.

Забранени са фашистките партии

"Фашизмът в никакъв случай не е липсващ в тази страна ", споделя професорът по история Саймън Мартин, създател на няколко книги за италианския фашизъм, пред CNN. "Италия не се е сблъсквала с предишното си. Мисля, че няма глад за това и от двете страни. "

Мартин споделя, че хиляди хора към момента се редят на опашка всяка година за годишнини, като раждането и гибелта на Мусолини и "Маршът върху Рим ", с цел да посетят гробницата му в Предапио-на 200 благи североизточно от Рим, макар обстоятелството, че той ръководи репресивна полицейска страна, и е виновен за брутални колониални акции и кланета през 20-те години на власт.

" На входа има книга със съболезнования, която би трябвало да се трансформира постоянно, тъй като се цялостни ", споделя Мартин.

Закон от 1952 година не разрешава възстановяването на фашистки партии в Италия, само че те се реформират под различни имена, споделя той пред CNN по време на посещаване в еврейското гето.

Насилието на митингите против "Зеления пропуск " на 9 октомври докара до възходящи апели за разформироване на неофашистки формации в страната. Организаторите анулираха сходна проява в североизточния град Триест, планувана за петък и събота, и приканиха протестиращите да не участват заради боязън от принуждение.

Тази седмица италианските депутати както в горната камара на Сената, по този начин и в долната камара гласоподаваха в поддръжка на предлагането, импортирано от левоцентристките партии в страната, което приканва държавното управление на премиера Марио Драги да разпусне Forza Nuova и всички движения с неофашистко ентусиазъм. Драги и неговият Министерски съвет ще се съветват с юридически специалисти, преди да разгласят решаване.

Адвокатът на Forza Nuova Карло Таормина съобщи пред CNN, че групата сега е разбита и не е била дейна като политическо движение от 20 месеца.

В отговор на сцените с принуждение на 9 октомври десетки хиляди хора демонстрираха против фашизма на площад Сан Джовани в Рим през уикенда. "Дойдох тук, тъй като е от значение да изпратя обръщение ", сподели 30-годишният Якопо Базили пред CNN на митинга, проведен от главните профсъюзи на Италия. " Това, което се случи, беше доста неприятно, като че ли се върнахме в Италия преди 100 години . Днес би трябвало да кажем не. Не е допустимо. "

Друг стачкуващ, Леоне Ривара, сподели пред CNN, че не има вяра, че опасността от фашизъм в Италия през днешния ден се съпоставя с епохата на Мусолини, само че че общественото напрежение в страната се е "засилило от пандемията " и че "има сили, които се афишират за демократични "... пресичат границите и използвайте слабостта, крехкостта, гнева, заблудата на хората, нарушават демократичния баланс на тази страна. "

Една група, упрекната в това, е Fratelli d`Italia, или Братя на Италия-дясна партия, която се появи в интернационалните медии, когато една от членовете й, Рейчел Мусолини-внучка на Бенито Мусолини -бе определена за втори мандат в градския съвет на Рим по-рано този месец.

Рейчел Мусолини спечели повече от 8200 гласа-най-високият брой на всеки претендент-и голямо нарастване по отношение на 657-те гласа, които получи при гласуването през 2016 година

"Ще се стремя да не отчайвам тези, които ми се довериха, и да завладея тези, които не ме познават... Целта ми е да продължа да работя за моя град, с цел да му върна изгубеното достолепие ", написа тя в обява във Фейсбук след преизбирането й.

CNN се съединява с Рейчел Мусолини посредством нейния прессекретар, с цел да попита наистина ли й е мъчно да се разграничи от фашистките асоциации, свързани с фамилното й име, само че по този начин и не получава отговор.

Тя не е първият потомък на италианския деспот, който влиза в политиката. Доведената й сестра Алесандра беше член на Народното събрание в дясноцентристкия алианс на Силвио Берлускони "Хора на свободата " и член на Европейския парламент.

Проучванията на социалното мнение показват, че Fratelli d`Italia, израснала от неофашистката партия Италианско обществено движение (MSI), сега е най-известната партия в Италия.

Партията Fratelli d`Italia, дружно с дясната Lega на Матео Салвини и дясноцентристката Forza Italia-недавна подкрепиха радиоводещия и юрист Енрико Мичети в битката му да стане следващият кмет на Рим.

В понеделник Микети изгуби на балотажа с към 20%. По време на акцията кабинетът му беше обезличен с думата "фашиста ".

Попитана за какво Fratelli d`Italia към момента е свързана с фашизма, водачът на партията Джорджия Мелони споделя пред CNN, че нейната партия не е разплодник на подобен режим.

Андреа Унгари, професор по модерна история в римския университет LUISS, съобщи, че има вяра, че малка част от италианците могат да бъдат избрани като фашистки.

Неофашистките формации Forza Nuova и CasaPound не участваха в финалните избори в Италия.

"Трудно е да се дефинира Fratelli d’Italia като фашистка партия ", споделя Унгари. "Разбира се, има някои заявления... някои груби настройки... очевидно е дясна партия, само че с разлика сред дясно и извънредно дясно. В Италия, несъмнено, има завещание на фашизма, само че от време на време това е термин, употребен от левицата, с цел да монополизира политическия спор ", предизвести Унгари.

Многобройни напомняния за фашизма

Паметници, свързани с расизъм, колониализъм и срамни моменти от историята, бяха отстранени от страни по света вследствие на митингите Black Lives Matter.

В Италия макар че се поддържа архитектура от 20-те години на ръководство на Бенито Мусолини. За разлика от Германия, която не разреши и изкорени нацистките символи след Втората международна война, Италия остави многобройни напомняния за фашистката ера.

Римският състезателен комплекс – Foro Mussolini, или форумът на Мусолини – в който се помещава основният футболен стадион в града Stadio Olimpico, е преименуван на Foro Italico, само че съвсем 60-футов мраморен обелиск, носещ името на Мусолини, към момента се извисява пред него.

ЖП гара Ostiense, която е построена в чест на посещението на Хитлер в Рим през 1938 година и може да се комплименти с мозайка, отдадена на италианската фашистка идеология, че модерна Италия е правоприемник на античен Рим, към момента е една от големите железопътни гари в града.

А Palazzo della Civiltà Italiana – шестетажна мраморна кула, построена като център на новия квартал на Мусолини, Esposizione Universale Roma, в югозападната част на града – остава гравирана с фраза от речта му от 1935 година, обявяваща инвазията в Етиопия.

" Мисля, че реалният казус с тези скулптури е, че няма нищо, което да ги контекстуализира... нищо, което да ни каже защо е фашизмът ", споделя професорът по история Мартин.

Той добавя, че въпреки че може да не е практично да се съборят всички здания от фашистката ера в Италия, заради големия брой, "това би трябвало да бъде контекстуализирано. Трябва да поговорим за това какво значи ".

Що се отнася до предлагането за възбрана на неофашистки формации и партии, то "би било изказване за планове от държавното управление ", сподели Мартин, само че е малко евентуално да смени концепциите на хората.

Източник: dnes.bg