По две допълнителни места за Франция, Испания и ХоландияПо едно

...
По две допълнителни места за Франция, Испания и ХоландияПо едно
Коментари Харесай

Вече Европа ще избира 720 представители в ЕП

По две спомагателни места за Франция, Испания и Холандия

По едно място за Австрия, Дания, Белгия, Полша, Финландия, Словакия, Ирландия, Словения и Латвия

Членовете на Парламента подлагат на критика неналичието на лоялно съдействие от страна на Европейския съвет.

Евродепутатите утвърдиха решението на Европейския съвет за увеличение на броя на местата в Европейския парламент от 705 на 720 за идващия законодателен мандат.

Предложението на Европейския съвет се основаваше на отчета на Парламента от юни 2023 година, който сложи начало на процеса и беше провокиран от демографските промени в Европейски Съюз след изборите през 2019 година Допълнителните места ще бъдат разпределени, както следва:

Белгия + 1 (22)

Дания + 1 (15 )

Ирландия + 1 (14)

Испания + 2 (61)

Франция + 2 (81)

Латвия + 1 (16)

Нидерландия + 2 (31)

Австрия + 1 (20)

Полша + 1 (53)

Финландия + 1 (15)

Словения + 1 (9)

Словакия + 1 (15)

Парламентът утвърди законодателното решение с 515 гласа „ за “, 74 гласа „ срещу “ и 44 гласа „ въздържал се “. Предстоящите избори (6—9 юни 2024 г.) ще се проведат въз основа на новия брой на местата в Парламента.

По време на дебата, предхождащ гласуването, евродепутатите подлагаха на критика опита на Европейския съвет да повлияе на Парламента в бюджетните му функционалности и потвърдиха независимостта на Парламента. Съдокладчиците показаха страдание, че Европейският съвет не е уведомил неотложно Парламента, че има намерение да се отклони от първичното предложение както във връзка с общите места, по този начин и във връзка с наредбите за общоевропейски изборен регион. Можете да видите запис на дебата тук.

Съставът на Парламента се прави оценка преди всеки европейски избори в сходство с правилата, посочени в Договорите (т.е. най-много 750 членове на Екологичен потенциал плюс ръководителя, не по-малко от 6 и не повече от 96 места за всяка страна от Европейски Съюз, и правилото на „ регресивната пропорция “), и въз основа на най-новите данни за популацията.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР