По думите ѝ тогава Булгаргаз“ е абдикирал от задълженията си

...
По думите ѝ тогава Булгаргаз“ е абдикирал от задълженията си
Коментари Харесай

Петкова: Кабинетът Петков само е получил оферта и не е договорил никакъв газ

По думите ѝ тогава „ Булгаргаз “ е абдикирал от отговорностите си да резервира слотове
Служебното държавно управление има да реши един доста значим въпрос – да обезпечи доставките на газ. Ние сме за това да има 100% диверсификация на доставките от „ Газпром “. Това е едно от изискванията към възможните наши бъдещи евроатлантически сътрудници. Това съобщи пред БТВ някогашният енергиен министър Теменужка Петкова.

„ От ГЕРБ направихме всичко допустимо, с цел да може да се диверсифицират източниците и маршрутите на газ за страната ни. Още на 1 януари 2021 година азерският газ е в България. Твърденията, че 12 години не сме създали нищо, са отправени безпричинно към нашето държавно управление. Това е опорна точка на нашите съперници, тъй като очевидно им е преференциално. Правителството на смяната се провали в областта на енергетиката – то оскъпи природния газ, продължи да купува съветска газ, само че на по-висока цена и така нататък “, уточни още тя.

Петкова напомни, че на 13 април Министерски съвет е взел решение да не купува природен газ в рубли по контракта с „ Газпром “.

По думите на Теменужка Петкова държавното управление на Кирил Петков показва едно политическо двуличие, с дейностите си за диверсификация, а в това време продължавайки да внася съветска газ на по-висока цена.

„ Когато споделиха, че са получили оферта седем танкера с полутечен природен газ от Съединени американски щати, това не означаваше, че са обезпечили газ, тъй като нямаше резервирани потенциали за разтоварване и доставка на газа. Не можеш да кажеш: „ Аз оставям на идващия да вземе решение “. Всички
слотове сега са заети до края на годината. Аз не разбирам за какво „ Булгаргаз “, който е търговец, абдикира от своите отговорности? Той трябваше да резервира слотове. Отговорът може би се крие в това, че шефът на „ Булгаргаз “ е някогашен шеф на едно от дружествата-доставчик – компания МЕТ. Тук би трябвало да се намесят избрани органи “, прикани някогашният енергиен министър.

„ Ние ще застанем пред българските жители и ще им кажем пред какво сме изправени и да им предложим решения. Правителството ни завеща рецесии във всички сфери. То чертаеше единствено разграничителни линии. Диалогът би трябвало да се възвърне. Убедена съм, че ще сме първа политическа мощ “, съобщи Петкова.

„ Ако Политическа партия ГЕРБ ръководи след изборите, ще стартираме неотложно интернационален търг за снабдители на газ за България. Ние бяхме резервирали потенциал на терминала в Александруполис. Едва откакто има предвидимост, може да се премине към запазване на количества. Ние ще вървим към 100% диверсификация от „ Газпром “. През това време ще търсим нужните количества газ. Трябва да се работи бързо, умело и професионално – без медиатори “, акцентира тя.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР