По думите ѝ от комисията работят по установяването на това

...
По думите ѝ от комисията работят по установяването на това
Коментари Харесай

ЦИК проверява дали задържаните българи за шпионаж на Острова са били членове на секционна комисия

По думите ѝ от комисията работят по установяването на това дали има такива лица, които са заемали длъжността, по кое време и от кого са били препоръчани.

Становището на ЦИК е, че даже тези лица да са взели участие в секционни изборни комисии, по никакъв метод не може да даде отражение в резултатите на изборите , защото става въпрос за работата на групов орган, сподели тя.

По-рано излезе информация, че тримата арестувани за шпионаж са работили за изборни комисии в Лондон, които улесняват гласуването на български избори на жители, живеещи в чужбина. Посланикът ни Марин Райков разяснява, че евентуално са били излъчени от българската общественост, а не от управляващите.

Обяснението на Райков за това, че английските институции не са уведомили българското посолство в Лондон за задържането на тези трима души, е, че в случай че те самите при ареста не пожелаят българските дипломатически служби да бъдат осведомени, то това не се случва.

Вчера Би Би Си заяви, че трима български жители са арестувани във Англия през февруари по съмнения за шпионаж в интерес на Русия, като разгласява техни фотоси и разгласи имената им. Новината гръмна повече от половин година след ареста им от английските служби. Разследването на английските управляващи е почнало още през лятото на предходната година, а през февруари тази година са задържани общо 5 души, само че беше оповестена самоличността единствено на тримата българи. Става въпрос за Орлин Русев, Бисер Джамбазов и Катрин Иванова. Заедно с тях са задържани и 2 дами, надлежно на 32 и на 29 години, които по-късно са били освободени.

На арестуваните българи са им повдигнати обвинявания за владеене на 19 подправени документа. Те са имали подправени персонални документи - паспорти, персонални карти и други документи за Англия, България, Франция, Италия, Испания, Хърватия, Словения, Гърция и Чехия. Живели са от години във Англия, сменяли са работни места и са обитавали на разнообразни адреси.

Сигналът за българите е подаден при започване на годината от проверяващия публицист Христо Грозев. Има съмнение, че те са поръчвали на хора в България да следят Грозев в интервалите му на идване и тръгване от страната.

От публично известие на българската прокуратура стана ясно, че и държавното обвиняване, дружно с ДАНС, работи по случая още от март тази година само че детайлности не могат да бъдат изнесени поради класифицираната информация.

Според английската телевизия " Скай Нюз " тримата арестувани българи евентуално ще се изправят пред съда през януари, а в случай че бъдат приети за отговорни, могат да получат присъди сред 10 и 14 години затвор.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР