По думите ѝ не трябва да се допуска противопоставяне между

...
По думите ѝ не трябва да се допуска противопоставяне между
Коментари Харесай

Украинските бежанци не могат да се интегрират в почивните бази

По думите ѝ не би трябвало да се позволява опълчване сред тях и българите
„ Не би трябвало да се позволява опълчване сред българите и украинските бежанци ”. Това съобщи омбудсманът Диана Ковачева в студиото на “Денят стартира с Георги Любенов ”.

„ Украинските бежанци са сложени в тежка обстановка, аз мисля, че българите сме солидарни с тях, само че в края на краищата тези хора би трябвало да бъдат сложени в естествени, човешки условия. Очевидно не на първа линия на морето, тъй като това води до съществено опълчване, само че и също тъй като тези хора би трябвало да бъдат интегрирани ”, съобщи Ковачева.

По думите ѝ настаняването в почивните бази е краткосрочна решение, защото те са на отдалечени места, където хората не могат да се интегрират, децата не могат да се запишат в учебно заведение или да учат български език. „ Трябва да се откри по-ясен метод, при който да се даде опция на бежанците да стъпят на краката си, с цел да поемат нещата в свои ръце. Държавата оказва помощ, да, само че в тази ситуация не е напълно по този начин, тъй като фактически се стига до едно доста неприятно опълчване ”, разяснява тя.

Омбудсманът е направила неочаквана инспекция в буферните центрове в Елхово и Сарафово, където тази седмица за малко бяха настанени бежанци. Установила е, че през първия ден не е имало задоволително добра подготовка - във фургоните е било прекомерно студено през нощта, нямало е хладилници, изискванията не са били подобаващи за деца и хора с увреждания. „ Основният проблем за самите украинци е, че не им се дава навреме информация. Не знаят къде ще отидат, какъв брой време ще пътуват, не знаят какъв брой време ще останат там и къде ще отидат по-късно. Това ги тормози, тъй като огромна част от тях са дами с дребни деца ”, изясни Диана Ковачева. Настаняването на бежанци в почивните бази е основало напрежение измежду българи, чиито резервации са били анулирани в последния миг.

„ Когато има война не е миг да се приказва за резервации, само че в края на краищата би трябвало да има баланс на ползите и въпреки всичко да има една дълготрайна политика. И за самите хора от Украйна не е добре - какво като ги настаним на морето? Ще осигурим една отмора, само че те по какъв метод ще могат да се почувстват интегрирани и спокойни за бъдещето си? ”, съобщи публичният бранител.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР