По думите ѝ има обрив, който е от типа на

...
По думите ѝ има обрив, който е от типа на
Коментари Харесай

Професор Христова обясни как става заразяването с маймунска шарка

По думите ѝ има обрив, който е от вида на вариолата, само че положението на пациента не е тежко

"Твърде евентуално е маймунската шарка рано или късно да влезе в България ", сподели пред проф. Ива Христова, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ).

Става дума за „ вносни случаи “ от Централна и Западна Африка, където това заболяване се среща спорадично.

Основният метод на разпространяване е пряк контакт с телесни течности или със съдържимото на тези пъпки от обрива, който е по тялото на инфектирания човек.

Може да се съобщи и с долни дрехи, кърпи и чаршафи, които са били в допир с този обрив, както и с пръски при кихане и кашляне, само че на доста близко разстояние.

„ Случаите в Европа нарастват и се касае за един епидемиологичен гърмеж, който е с по-голям брой хора от до момента засичаните. Иначе постоянно е имало „ импорт “ на такива случаи, защото в Африка го има това заболяване, само че то е самоограничаващо се “, изясни проф. Христова.

По думите ѝ то не протича тежко. Има обрив, който е от вида на вариолата, само че положението на пациента не е тежко.

„ Не единствено, че няма висок риск от смъртни случаи, само че няма и заплаха за огромна зараза, защото би трябвало доста непосредствен контакт. Всъщност и една доста дребна част от контактните се заразяват “, разясни проф. Ива Христова.

Според изследване от 50 контактни единствено един се е заразил. "Заразените главно са младежи, защото по-възрастните са имунизирани против вариола. Доказано е, че тази ваксина защищава 85% и против маймунската шарка ", добави тя.

В края на 70-те години имунизацията против едра шарка е прекратена.

„ Сега към този момент тази ваксина не се слага, тъй като рискът е доста дребен. Все отново това са единични случаи или на пристигнали от Африка, или на доста стеснен контакт с тях “, изясни шефът на НЦЗПБ.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР