По думите й всичко, което вчера се разигра, показва по

...
По думите й всичко, което вчера се разигра, показва по
Коментари Харесай

Теменужка Петкова: От ПП-ДБ организират саботаж, искат нови избори

По думите й всичко, което през вчерашния ден се разигра, демонстрира по неоспорим метод, че това е тъкмо по този начин.

" Това, което желаят те, е да тласнат България към предварителни избори. Ще се опитат да създадат държавно управление в границите на втория мандат, каквато цел те имаха още през цялото време и заради тази причина по всяка възможност се опитваха да саботират договарянията ", добави Теменужка Петкова.

Според нея с втория мандат няма да се получи нищо.

Петкова бе безапелационна, че се намираме в невиждана обстановка, в която 11 до 19 министри са подали декларация, че отхвърлят да вземат участие в държавно управление с министър-председател Мария Габриел. Не посочи обаче какъв би могъл да бъде идващият ход на Габриел и дали тя би могла да внесе този състав на кабинета, макар нежеланието на ПП-ДБ, нито по кое време се чака да има гласоподаване по тематиката.

Всяко едно име от тези, които Мария Габриел предложи и занесе в президентството, е обсъждано с тях, тъй че няма никаква изненада във връзка с имената, добави Петкова.

Теменужка Петкова още веднъж напомни, че министрите в оставка, които бяха посочени и като част от проектокабинета, който Мария Габриел показа през вчерашния ден на президента Румен Радев, са подписали декларацията през юни 2023 година, че са съгласни на ротация с мандат 18 месеца.

" Всички министри са осведомени за това какво следва оттук насетне и всеки знае, че ще има такава ротация. Дал е своето единодушие, че ще бъде министър ", сподели още Петкова.

Теменужка Петкова дефинира думите на съпредседателя на Политическа партия Асен Василев по адрес на вицепремиера в оставка и претендент за министър председател Мария Габриел като неприемливи и скандални.

" Това, което през вчерашния ден господин Василев изрече по адрес на Мария Габриел е неприемливо. Това е скандално. Със сигурност мога да кажа едно - Асен Василев в никакъв случай повече не би трябвало да бъде финансов министър. Никога повече той не трябва и няма да получи поддръжката на политическа партия ГЕРБ. Няма по какъв начин един мъж да назова една дама, една жена, една майка - " красивото лице на мафията ", скърбя, само че това е човек с достолепие, с безупречна известност, зам. ръководител на ЕНП, досегашен комисар за България и да бъде наименуван по този метод - това е неприемливо. Непростимо. Ние от ГЕРБ няма да допуснем този човек да попада по какъвто и да е било метод в кабинета. Каквото и да направи като опрощение, не би довело до нищо. Страшно сме възмутени от това цялата парламентарна група. Той не може да разчита на каквато и да е било поддръжка от ГЕРБ ", акцентира Петкова.

Тя разяснява и подадената от премиера Николай Денков оставка, като изясни, че на никое място в документ не попада датата 6 март.

От ГЕРБ влязохме в тези диалози градивно, с подготвен документ за взаимно ръководство, с механизъм за взимане на решения, имахме подготвеност и работихме по този начин, че България да има държавно управление. За страдание, от другата страна не можахме да срещнем сходно схващане, сподели още Петкова.

Тя добави, че главните разногласия са били за имената на министрите и че не правилно казаното от премиера в оставка Николай Денков, че името на министъра на защитата в оставка Тодор Тагарев съвсем не е било тематика на разискване по време на договарянията.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР