>По думите й новият бюджет в сферата на културата е

...
>По думите й новият бюджет в сферата на културата е
Коментари Харесай

Варненски депутат: Бюджет 2019 удвоява средствата за творчески проекти и нови книги

>
По думите й новият бюджет в областта на културата е повишен с 20 млн. лева " Сериозно нарастване има по перото " Фестивали, състезания, събития и празнувания " – към 740 000 лева за 2018 година се прибавя още половин милион. За археологически изследвания и консервация и реституция на недвижими културни полезности също е обезпечено в допълнение финансиране в размер на половин милион лв. ", добави Милкова.

Тя посочи, че се покачва и стандартът за читалищата. " При растеж от 13,3% той става 9 490 лева за 2019 година, като се усилват и субсидираните бройки - с 97 за цялата страна. За музеи и художествени галерии плануваното нарастване на разходния стандарт е 8,6%, т.е. от 14 120 лева на 15 344 лева, а спомагателните субсидирани бройки са 20. Завишен е стандартът и за районните библиотеки. Заложените 8,6% съставляват нарастване от 14 750 лева на 16 017 лева и субсидирана бройка от 10 бройки ", регистрира варненският народен представител и разясни, че плануваните средства ще дадат опция и за повишение на заплатите в бранша.

Емилия Милкова акцентира напъните де са отговори на потребностите. " Огромен бе да вземем за пример ползата към програмата за възобновяване на библиотечните фондове. При повече от 1300 плана, подадени през тази година, бяха задоволени 1/3. Министерството на културата поддържа всеобщото предпочитание за увеличено финансиране през идната година, което ще даде опция повече нови заглавия да доближат до читателите ", стимулира се Милкова, която е дълготраен шеф на варненската библиотека " Пенчо Славейков ".

" Увеличението на парите в областта на културата се утвърждава като трайна наклонност. Възможности за вложения има и посредством национално и европейско финансиране по разнообразни стратегии. Кандидатстването, несъмнено, е въпрос на избор и предпочитание от страна на участниците в културните процеси, само че при всички положения е спомагателен източник на средства за реализацията на новаторски хрумвания ", заключи националният представител.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР