По думите на служителите, пожелали да останат анонимни, предварителните данни

...
По думите на служителите, пожелали да останат анонимни, предварителните данни
Коментари Харесай

Вражеският дрон, убил американски военни в Йордания, бил объркан с американски дрон

По думите на чиновниците, поискали да останат анонимни, предварителните данни сочат, че вражеският дрон, поразил през вчерашния ден базата, може да е бил взет за американски безпилотен летателен уред, който е правил полет по същото време.

Вражеският обект е летял на дребна височина, до момента в който американският дрон се е прибирал към базата. В създалата се обстановка системите за противовъздушна защита не са били задействани и не е имало опит атакуващият дрон да бъде свален.

Това пояснение за метода, по който са били преодолени американските системи за Противовъздушна отбрана, се появява в миг, в който Белият дом съобщи, че не желае да стартира война с Иран, макар че президентът Джо Байдън се закани да предприеме ответни ограничения . Според американското държавно управление точно Техеран стои зад офанзивата, отбелязва АП.

Дръзкото нахлуване, което съгласно Вашингтон е дело на ирански проксита, основава спомагателни компликации в така и така напрегнатата обстановка в Близкия изток. Правителството на Байдън се пробва да не позволява войната сред Израел и " Хамас " да се трансформира в по-широк районен спор.

" Президентът и аз не толерираме офанзивите против американски сили и ще предприемем всички нужни дейности, с цел да защитим Съединени американски щати и нашите военни ", сподели американският министър на защитата Лойд Остин, откакто се срещна в Пентагона с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

" Позволете ми преди всичко да изразя възмущението и скръбта си от гибелта на трима смели американски бойци в Йордания и от раняването на другите военнослужещи ", сподели Остин в Пентагона. " Аз и президентът няма да поносим сходни набези против силите на Съединени американски щати и ще вземем всички нужни ограничения за отбрана на нашата страна и нашите военни. "

Остин съобщи това в първи си работен ден в Пентагона след изненадващата си хоспитализация на 1 януари, обвързвана с затруднения след лекуване на рак на простатата, напомнят организациите. След като беше признат в болница, той изпълняваше отговорностите си от разстояние от Националния военномедицински център " Уолтър Рийд " в щата Мериленд.

В първото си публично изказване за офанзивата с дронове против американски бойци правилният съдружник на Съединени американски щати - Йордания, съобщи, че работи с Вашингтон в битката с тероризма. По-рано представител на йорданското държавно управление сподели, че офанзивата е била осъществена против американска база в Сирия, а не на йорданска територия, показва Ройтерс.

Йордания неотдавна е поискала от Съединени американски щати по-модерни оръжия, в това число системи за противовъздушна защита " Пейтриът ", опасявайки се, че разширението на спора в Газа може да я направи обект на набези от страна на подкрепяните от Иран и добре въоръжени районни милиции, които се засилват по границите на кралството.

Присъствието на американски войски в Йордания е сензитивен въпрос в страна, където антиамериканските настроения са мощно изразени поради поддръжката на Вашингтон за Израел във войната му с " Хамас " в Газа.

Междувременно през днешния ден иранският министър на разузнаването Сейед Есмаил Хатиб съобщи днесе, че въоръжените групировки в Близкия изток, които са свързани с Иран, отвръщат на дейностите на " американските агресори " " по свое лично убеждение ".

Говорейки по иранската държавна телевизия, той употребява фразата " Ос на съпротивата ", която се отнася до необятната коалиция, включваща палестинското коренно придвижване " Хамас " и въоръжени шиитски групировки из целия район, упражняващи въоръжена опозиция против Израел и западните съдружници.

" Ислямска опозиция в Ирак " - група от въоръжени фракции, съюзени с Иран и свързани с някогашните милиции Хашд аш Шааби, включени в състава на постоянните иракски войски - пое отговорността за набези над три военни бази, в това число и над една на границата сред Йордания и Сирия.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР