По думите на Шолц няма горен лимит на количеството заеми

...
По думите на Шолц няма горен лимит на количеството заеми
Коментари Харесай

Кризата с коронавируса: Германия ще предоставя "неограничени заеми" на бизнеса

По думите на Шолц " няма горен предел на количеството заеми от KfW "

" Това е базука и ние ще я използваме, с цел да създадем, каквото е належащо ". Това съобщи немският финансов министър Олаф Шолц при представянето на проект за даването на " заеми без ограничавания " за компании, наранени от ковид. Мярката се подхваща на фона на предизвестията на Европейската комисия, че пандемията ще аргументи " огромен потрес " за стопанските системи в Европейски Съюз, написа Financial Times.

Пакетът планува огромно нарастване на заемите, отпускани от държавната банка за развиване KfW. Освен това фирмите ще могат да употребяват пролонгация на данъчни заплащания в размер на милиарди евро. Бизнес организациите приветстваха ограниченията, като Германската камара за търговия и промишленост ги назова " значим сигнал, от който сега се нуждаят немските компании ".

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Без горен предел

По думите на Шолц " няма горен предел на количеството заеми от KfW ". Министърът на стопанската система Петер Алтмайер добави, че ограниченията са " невиждани в следвоенната история на Германия ". Според него това е " най-ефективната помощ, която в миналото е имало по време на рецесия ". " Ние ще подкрепим както дребния бизнес като водачите на таксита, по този начин и в действителност огромните компании с десетки хиляди чиновници ", разяснява Алтмайер.

Германското държавно управление показва, че пакетът ще даде " щит " на бизнеса, като разшири достъпа до заеми. Бюджетът на страната сега подсигурява на KfW финансова рамка от 460 милиарда евро. Това може да бъде увеличено с 93 милиарда евро до над 550 милиарда евро. " А това е единствено началото ", твърди Алтмайер. Условията за заемите ще бъдат изменени, с цел да може държавното управление да поеме повече риск, а процедурите по отпущането ще бъдат улеснени и ускорени. Освен това фирмите, които понижават работните часове на чиновниците си поради ковид, ще могат да получат държавна помощ.

Завой в политиката за уравновесен бюджет?

Мерките съставляват завой за държавно управление, което от години съблюдава уравновесен бюджет и пренебрегва апелите на МВФ за разхлабване на колана. На въпрос какво следва оттук насетне Шолц дава отговор: " Не е изцяло необикновено да се нуждаем от още пари ".

Всичко това се случва на фона на отрицателните прогнози на Европейската комисия за икономическите вреди от ковид. Предупреждението е, че продуктивността на Европейски Съюз и на еврозоната " може да навлезе в отрицателна територия тази година ". Директните вреди от рецесията могат да доведат до стесняване на Брутният вътрешен продукт на Европейски Съюз с 1% през 2020 година при предходни упования за растеж от 1.4%. Същевременно Европейска комисия декларира, че страните членки би трябвало да получат повече независимост за обезпечаване на поддръжка за засегнатия от пандемията бизнес. Това ще включва " цялостна еластичност " на фискалните правила на Европейски Съюз, с цел да могат страните да усилят разноските.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР