По думите на проф. Анна-Мария Борисова, председател на Българското дружество

...
По думите на проф. Анна-Мария Борисова, председател на Българското дружество
Коментари Харесай

Почти 1/3 от бременните българки имат гестационен диабет

По думите на проф. Анна-Мария Борисова, ръководител на Българското сдружение по ендокринология, 2 от всеки 5 дами в света имат диабет.

В България е осъществен скрининг измежду 1600 бременни дами, който е посочил, че 29 на 100 от тях са имали гестационен диабет , сподели проф. Цветалина Танкова, секретар на сдружението.

Основни рискови фактори за развиване на диабет по време на бременност са наднормено тегло и преди бременността, асистирана репродукция, възраст над 30 години по време на бременността, несполучлива предходна бременност, фамилна обремененост.

"До 13 на 100 от дамите с диабет са имали това заболяване и преди да забременеят ", добави още проф. Танкова.

Тя акцентира, че в тези случаи има риск от утежняване на зрението, увреждане на бъбречната функционалност, повишение на кръвното налягане, импровизиран аборт, както и затруднения за плода, в това число и след раждането на бебето.
Според ендокриноложката, бременността при дами с диабет би трябвало да е планувана.

Захарният диабет е значителен рисков фактор за развиване на сърдечно-съдово заболяване, като диабетът покачва 2.5 пъти рискът сърдечна непълнота. Национална акция стартира в разнообразни градове на страната, чиято цел е да насочи вниманието към сърдечно-съдовия риск при хора със захарен диабет вид 2.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР