По думите на министър Тахов целта е да се намери

...
По думите на министър Тахов целта е да се намери
Коментари Харесай

Официално поискахме ЕК да забрани вноса на яйца от Украйна

По думите на министър Тахов задачата е да се откри пресечната точка, на която да се запазеят правата на българските производители
Европейската комисия да забрани вноса на яйца с генезис Украйна в България. Това изиска министърът на земеделието и храните доктор Георги Тахов по време на Съвета на Европейски Съюз по земеделие и риболовство, провел се през вчерашния ден в Брюксел, предава министерството на земеделието. Родното произвеждане се оказва мощно наранено от вноса на пресни яйца за консумация от Украйна, осведоми министърът.

" През първите 6 месеца на 2024 година вносът е достигнал 2618 тона, което на годишна база е 5-кратно нарастване. Обявените цени по вноса са доста под тези на българските яйца, което оказва сериозен напън върху цените на вътрешния пазар ", добави още той. Министърът обоснова настояването и с това, че подхванатите досега защитни ограничения на равнище Европейски Съюз, не реализират упования възпиращ резултат и не са задоволителен фактор за облекчение на обстановката на пазара на яйца в България.

" Всяка страна следи за естественото протичане на бизнес процесите в страната си в отбрана на ползите на своите аграрни производители ", съобщи министър Тахов. По думите му задачата е да се откри пресечната точка, на която да бъдат непокътнати правата на българските производители. " Ние сме за твърда поддръжка към народа на Украйна, само че това по никакъв метод не би трябвало да коства банкрути и да нарушава правата на нашите фермери ", съобщи още той. Министър Тахов посочи, че става въпрос за пресни кокоши яйца, което с изключение на огромното напрежение е довело и до банкрути на наши птицеферми. Към днешна дата към този момент желаеме прекъсване на вноса на яйца до момента в който контролираме пазара. Представили сме данни на Европейска комисия на база, на които да вземе решение.

Участниците в Съвета направиха и обзор на втората година от осъществяването на стратегическите проекти по Общата селскостопанска политика.

Министър Тахов поддържа настояването на Германия за увеличение на самостоятелния таван на минималните помощи (de minimis) в бранш " Земеделие " до 50 000 евро на дружество, както и на националните тавани. Позицията на България е, че настоящето предложение на Европейска комисия е незадоволително и непропорционално, което може да провокира вътрешно напрежение в земеделския бранш.

Яйцата на едро се търгуват по 0,30 лв. за брой, сочат данни на Държавната комисия по стоковите тържища и тържища
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР