По думите на Елена Аксиева от парламентарната група на Воля,

...
По думите на Елена Аксиева от парламентарната група на Воля,
Коментари Харесай

Най-много ученици без причина отсъстват в Пловдив и София, вижте им оправданията


По думите на Елена Аксиева от парламентарната група на " Воля ", една от последните инспекции на просветното ведомство в четири пловдивски гимназии установила, че броят на отсъстващите без причина е достигнал 70%, а в някои случаи даже 90 на 100. По-голямата част от учениците в тях са от малцинствата и от фамилии с невисок обществен статус. Много били и тези, които единствено фиктивно са записани, само че в никакъв случай не са посещавали учебно заведение. На въпроса й какви механизми ползва министерството за справяне с това, министър Вълчев отговори, че съвсем няма области в страната, където да няма такива учебни заведения, само че най-вече са те в областите Пловдив и София. 

" Имаме учебни заведения, които не поставят задоволително старания. Специално тези четири, които проверихме, моята оценка е, че три от тях не са положили задоволително старания. Едното беше приложило може би всички вероятни ограничения, беше подобрило резултата, само че все пак имаше междинен % на непосещаемост. Оправданията са най-различни - не се е събудил сутринта, свалили са го от рейса, имало прием вечерта. Добре е да се чуят напъните на тези хора, които са в екипите, тъй като те са големи и все пак от време на време не е налице резултат ", изясни Вълчев. 

По думите на министъра екипите посещават домовете на отсъстващите, стараят се да убеждават родителите да не стопират децата си, ползват се и ограниченията на насила, като прекъсването на обществените помощи и санкции, написа " Стандарт ". Това води до повишение на посещаемостта, само че в не задоволителна степен. Проверките на Министерството на образованието регистрират по-висок % на непосещаемост, в сравнение с районните ръководства, регистрира още министър Вълчев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР