По думите на акад. Денков е важно, че непосредствената опасност

...
По думите на акад. Денков е важно, че непосредствената опасност
Коментари Харесай

Акад. Денков: Критичният период премина, помощ ще се отпуска по 4 линии

По думите на акад. Денков е значимо, че непосредствената заплаха и рисковете понижават. " Сега би трябвало да се внимава за обитаемоте места по поречията на реките като град Мизия, където водите ще се оттичат известно време. Но по всичко наподобява, че сериозният интервал е преминат ", уточни акад. Денков.

Той изясни, че два са били най-критичните моменти през тези няколко дни. Първият е бил първоначално, когато е трябвало да се реагира бързо, с цел да не бъдат залети къщите на хората. Вторият е бил нощес, когато е трябвало да се избере дали да стартира изпускане на води от бент. " Огоста " с ясното схващане, че това ще докара до наводняване в по-долната част на реката. Министър-председателят изясни, че язовирът ще продължи да бъде изпускан и през идващите дни, тъй като към момента се оттичат водите от по-високите елементи в планината, само че има увещание, че равнището надолу ще се резервира или ще стартира да спада.

" Това, което обсъждахме е интервалът през идващите няколко дни. От една страна са поръчките на хората, там където има повредени уреди, където има повреди в жилищата, да се опишат и да се задвижи този механизъм, който върви по линия на Министерството на труда и обществената политика, тъй че оптимално бързо до края на месец юни да се изплатят обезщетения. Като, несъмнено, се внимава с всички контролни механизми да не случат злоупотреби ", изясни акад. Денков.

Премиерът открои четири линии, по които могат хората с развалено имущество да получат поддръжка.
Описание на вредите , за които хората могат да получат средства до три пъти линията на беднотия, което подхожда на 1512 лева оптималната помощ . Подкрепа за развалени уреди , като общата сума тук може да стигне до 2500 лева, само че би трябвало да се внимава да бъдат действителни средства, предизвести Николай Денков и добави, че двете линии не са опция, а едната помощ добавя другата. Вдигане потенциала на услугата " Топъл обяд " , с цел да се обезпечи безвъзмезден обяд на хората, чиито кухни са залети и нямат електроуреди. Подкрепа посредством Агенцията по заетостта - наемане на хора, " които да се включат в почистването на улиците, на дворовете, защото на военните не им е това работата. Те се включиха в най-тежкия миг и евентуално ще се изтеглят още на следващия ден ", сподели акад. Денков.
Премиерът обясни, че паралелно с помощта към потърпевшите хора би трябвало да се придвижи и процесът за възобновяване на развалените мостове и улична настилка. По думите на акад. Денков още на следващия ден ще стартират първите срещи на министъра на вътрешните работи, който е началник на Междуведомствена комисия за възобновяване и подкрепяне към Министерски съвет, с цел да се стартира с подготовката на плановете. Целта е оптимално бързо да се възвърне самата инфраструктура.

" Все още не може да се каже какви средства може да отпусне страната, дано минат първо оценките за това какви са потребностите. Това, което обсъждахме е, че средствата, които са нужни за разчистване, са в относително по-скромен размер, само че възобновяване на инфраструктурата изисква милиони левове ", отбеляз Николай Денков.

" Сега приготвяме и бюджета за 2023 година, без да забележим целия план, аз не бих желал да приказвам с цифри, само че е ясно, че сме в обстановка, която изисква предпочитано ориентиране на средства. "

По думите на министър-председателя това, което всичките кметове са сложили като проблем е, че като отмине спешната обстановка се изпуска опцията да се работи регулярно - да се почистват коритата, да се построяват насипи там, където е належащо. " Поех ангажимент да забележим по какъв начин да го структурираме този въпрос, с цел да имаме регулярна работа, а не като стане рецесията и тогава да си споделяме " за какво не го направихме ". Имаше доста недоволства за това, че от предходни наводнения 2014 година, 2021 година по тази регулярна работа нищо не е направено ", разяснява акад. Денков.

Преди да ревизира каква е обстановката и в област Монтана, акад. Денков ще посети село Хайредин, където река Огоста тази нощ увеличи равнището си доста и стигна до първите къщи.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР